ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У вихідні українці зможуть спостерігати зорепад

До Землі долітатимуть частинки комети Галлеї.

У вихідні українці зможуть спостерігати зорепад

У вихідні у небі над Північною півкулею можна буде спостерігати метеорний потік Оріонід.

Якщо не завадить хмарність, то "падіння зірок" побачать навіть мешканці великих міст, де метеорні потоки, як правило, не видно через яскраве освітлення. За попередніми підрахунками, спостерігачі зможуть бачити метеори приблизно раз на 5-10 хвилин, - повідомляє cybersecurity.ru.

Оріоніди, як і інші метеорні дощі, які "падають" на нашу планету, зумовлені частками, пов'язаними з кометами. Для Оріонід таким донором часток виступає знаменита комета Галлея. Цікаво зазначити, що із самою кометою наша планета наступного разу зустрінеться лише 2062-го, тоді як її фрагменти долітають до планети двічі на рік - у травні та жовтні.

Учені прогнозують, що в ніч із 20 на 21 жовтня потужність потоку Оріонід сягне свого піку, коли в атмосфері нашої планети згоратимуть по 20-25 великих метеорів на годину, проте для того, щоб побачити значну частину цих потоків, необхідно від'їхати подалі від освітлених населених пунктів. Пік потоку цього разу припаде приблизно на північ 21 жовтня.

За словами астрономів, для того, щоб отримати задоволення від перегляду метеорного потоку, спостерігачеві необхідно мати при собі компас, оскільки метеори здебільшого будуть рухатися із заходу на схід. Візуально Оріоніди починатимуться з лівої частини сузір'я Оріона. Спостерігаючи за цим регіоном із Землі, глядач фактично дивитиметься просто на згадану комету Галлею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram