ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Вища Церковна Рада закликає православні церкви до об'єднання

Від слів про необхідність об'єднання мають переходити до справ

Вища Церковна Рада закликає православні церкви до об'єднання
Фото: EPA/UPG

Вища Церковна Рада приєднується до заклику Патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета і Священного Синода Київського Патріархату від 22 лютого негайно почтаи діалог про об'єднання в єдину помісну православну церкву.

Про це йдеться у зверненні Вищої Церковної Ради.

"Від слів про необхідність об'єднання повинні переходити до справ, бо тільки у справах виявляється щирість нашого спільного бажання припинити розділення Церкви в Україні", - йдеться в заяві.

Рада нагадує, що розділення Церкви в Україні тривало протягом більше 20 років.

"Ми вітаємо рішення Священного Синоду УПЦ (МП) про створення комісії для діалогу з Київським Патріархатом. Але ми хочемо, щоб цей діалог був предметним і плідним, мав на меті саме подолання існуючого розділення, а не просто затягування часу в порожніх дискусіях", - йдеться в повідомленні.

У Раді підкреслили, що хочуть, щоб духовенство і парафіяни УПЦ (МП) відчули і зрозуміли, що вони є "заручниками агресивної кремлівської політики щодо України, інструментом для впливу на Україну в інтересах керівництва РФ".

Також Вища Церковна Рада нагадує, що церкву Московського патріархату використовував колишній президент Віктор Янукович для виправдання своєї діяльності.

"Незаперечним є той факт, що найбільші всеукраїнські святині - Києво-Печерська і Почаївська Лаври - стали розсадниками антиукраїнської пропаганди, притулком для чорносотенних поглядів, місцем розпалювання ворожнечі проти Київського Патріархату та інших релігійних конфесій", - йдеться в повідомленні.

"Дорогі брати і сестри! Ще раз закликаємо всіх вас до дієвих кроків для подолання церковного розколу, створення в Україні Єдиної Помісної Православної Української Церкви на канонічній основі", - йдеться в заяві.

Вища Церковна Рада закликає всеукраїнську паству до посиленої молитви за єдність Церкви та подолання розколу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram