ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Вчені у КНУ не отримують зарплату вже четвертий місяць

Співробітники сидять без грошей вже більш ніж сто днів

Вчені у КНУ не отримують зарплату вже четвертий місяць
Фото: novostey.com

Більшість вчених Київського національного університету ім. Шевченка вже четвертий місяць не отримують заробітну плату. На це LB.ua поскаржилися самі вчені.

Як раніше вже писав LB.ua, у грудні минулого року закінчилися терміни виконання (і фінансування) більшості науково-дослідних тем, у зв'язку з чим усіх наукових співробітників, залучених до роботи над темами, звільнили. Минулого року Міносвіти оголосило конкурс наукових тем, переможці якого мали почати отримувати фінансування на початку 2016 року. Але процес затягнувся.

"Остаточно КНУ визначив теми-переможці (і як будуть розподілятися між ними кошти) тільки наприкінці лютого, - розповідає LB.ua науковий співробітник, який попросив не називати його ім'я. - 29 лютого КНУ оголосив конкурс про заміщення вакантних посад для роботи над темами. На подачу заяв відводиться місяць, потім заяви розглядають групи експертів. 8 квітня висновки експертних груп обговорили на конкурсній комісії, а її рекомендації були затверджені 13 квітня. Але і це ще не кінець - після затвердження претендентів тільки починається процес їхнього зарахування у штат університету, проходження інструктажів з техніки безпеки, охорони праці та пожежної безпеки, підготовка наказів і т. д. За найоптимістичнішими прогнозами, вчені зможуть знову стати офіційними співробітниками університету не раніше ніж наступного понеділка, 18 травня".

На цей момент пауза між звільненням і зарахуванням становитиме 109 днів, тобто 30% днів року. "При тому, що більшість тем розрахована на три роки, тобто пауза в роботі і зарплаті складає 10% від усього проекту. Складно собі уявити, щоб таке трапилося на старті фінансування наукових проектів у ЄС або США, - скаржиться вчений. - Правда, ситуація не зовсім безнадійна. Міністерство визнало проблему і навіть підготувало поправки до законодавства, які дозволять у майбутньому уникнути таких пауз. Щоправда, поки що ці поправки не внесено в закон".

Йдеться про те, щоб доповнити ч.6 закону "Про наукову і науково-технічну діяльність" про те, що наукових співробітників можуть прийняти в штат на час проведення конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram