ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Єдиний банк даних істотно здешевить інформацію, - експерт

ВГО "Спілка землевпорядників України" виступає за уніфікацію доступу до даних.

Єдиний банк даних істотно здешевить інформацію, - експерт
Антон Третьяк
Фото: Макс Требухов

Спілка землевпорядників України виступає за створення єдиного банку даних. За словами першого заступника голови організації Антона Третяка, це суттєво здешевить доступ до інформації.

"Про земельний кадастр ми давно говоримо. З 2000 року велася дискусія про кадастр і реєстрацію прав. І що ми отримали в результаті? Дві системи, де користувачеві потрібен доступ до однієї й іншої, платити потрібно. Якщо ми переведемо це в економічний аспект, то отримуючи дані з кадастру та реєстраційної системи, ми в 5-10 разів збільшуємо вартість цієї інформації. Однозначно потрібен єдиний банк даних", - сказав він на круглому столі в Інституті Горшеніна "У 21 столітті не обмін даними, а доступ до даних", організованому спільно з Колегіумом Анни Ярославни.

Третяк зазначив, що сформована ситуація створює плутанину на місцевому рівні.

"0,005% земель комунальної власності на сьогодні офіційно зареєстровано на органи місцевого самоврядування. Чому? Не маючи інформації про земельні ресурси, які є на тій чи іншій ділянці, ми не можемо визначити, що повинно залишитися в комунальній власності і що потрібно передати в комунальну. Ліс, біорізноманіття чи водні об'єкти, які мають цінне значення, повинні залишитися в державній власності, а там, де менш цінне - в комунальну власність", - сказав він.

Нагадаємо, голова правління ГО "Центр геопросторових даних України" Андрій Тарнопольський вважає, що Україні необхідно створити єдину точку доступу до всіх баз даних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram