ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Український проект марсоліта став абсолютним переможцем конкурсу NASA

До останнього на сайті всесвітнього хакатона українська команда посідала третє місце.

Український проект марсоліта став абсолютним переможцем конкурсу NASA
Марсолет Mars Hopper

Проект літака для Марса Mars Hopper, який розробили українські винахідники, став переможцем всесвітнього хакатона NASA Space Apps Challenge в номінації "глядацькі симпатії".

Про це повідомляється на офіційному сайті конкурсу.

До останнього на сайті конкурсу українська команда займала лише третє місце. Однак NASA перевіряло своїми методами аналіз голосів на чистоту, і в українських винахідників виявилися найвищі показники.

Команда дізналася про свою перемогу за три дні до офіційного оголошення результатів 26 травня, але в офіційному листі представники NASA попросили тримати все в секреті, повідомляє AIN.ua.

"Я сподіваюся, ми зацікавили NASA своїм проектом. Якщо це так, то хотілося б, щоб Україна до нього долучилася. Коли ми розробляли проект, то розраховували на це: майже всі технології для його реалізації є в Україні. Було б чудово, якби наша країна зайняла гідне місце серед "космічних" країн", - розповів інженер проекту Олександр Буткалюк.

Зараз команда планує зробити два прототипи свого винаходу - для наземних і стратосферних випробувань. Розробники озвучили наміри агентству і чекають реакції.

Крім того, вони готуються до поїздки на мис Канаверал на запуск ракети, який відбудеться 8 вересня. Правда, команда поки що не знає, чи зможе поїхати туди всім складом: всю поїздку вони повинні фінансувати за свій рахунок.

У команду Mars Hopper входять Олександр Буткалюк, В'ячеслав Осауленко, Андрій Музиченко, Ілля Рубинський, Павло Правдюков, Микола Денисенко і Софія Буткалюк. Проект пропонує альтернативну технологію переміщення по поверхні Марса. Хлопці розробили аналог джетпака і модель ракетоплана, який використовує як паливо вуглекислий газ.

Нагадаємо, компанія SpaceX планує відправити космічний корабель на Марс не пізніше 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram