ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

На Криті почався перший за 1200 років Всеправославний собор

У заході беруть участь понад 170 єпископів.

На Криті почався перший за 1200 років Всеправославний собор
Фото: sobor2016.com

На острові Крит почався перший за більш ніж тисячоліття Всеправославний собор.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Захід розпочався з Божественної Літургії в соборі Святого Міни в місті Іракліон. Богослужіння провів Вселенський патріарх Варфоломій.

Нинішня зустріч отців церкви історична - представники православних церков зустрічаються вперше з часів розколу, що стався більш ніж 1200 років тому.

Очікувалося, що участь у Соборі візьмуть понад 300 єпископів із 14 помісних православних церков. Однак незадовго до його початку патріархати Російської православної церкви і православних церков Грузії, Сербії, Болгарії, а також лояльного до сирійського президента Башара Асада Антіохійського патріархату в Дамаску відмовилися брати участь у Соборі. Зараз у ньому беруть участь понад 170 єпископів.

Планують, що Всеправославний собор триватиме до 26 червня.

Нагадаємо, в понеділок Московський патріархат відмовився від участі у Всеправославному соборі через відмову Константинопольського патріархату скликати передсоборну нараду.

Учасники Собору повинні обговорити шість тем: відносин Православної церкви з іншим християнським світом, посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, окормлення православних у діаспорі, способи проголошення автономії Православних церков. Окремо передбачали ще прийняти послання Собору.

Майбутній Собор не є за своїм статусом Вселенським. На відміну від древніх Вселенських соборів він не покликаний вирішувати питання догматичного характеру, не вноситиме нововведень у канонічний лад і в літургійне життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram