У Полтавській області знайшли золото скіфів

Археологи датують знахідки VII століттям до нашої ери

У Полтавській області знайшли золото скіфів
Фото: интернет-издание Полтавщина

Співробітники музею археології та етнографії Харківського національного університету ім. Каразіна разом із представниками заповідника "Більськ" під час проведення археологічних розкопок Більського городища у Полтавській області наткнулися на унікальні знахідки.

Про це повідомляє інтернет-видання Полтавщина.

У похованні знайшли близько 30 золотих виробів. Серед них бляшка із зображенням гірського козла, бляшка з квітами на жіночий одяг, підвіска, голка. Знахідки в кургані відносяться до одного з перших поховань Більського городища.

Фото: інтернет-видання Полтавщина

Археологи датують знахідки VII століттям до нашої ери.

За словами вчених, курган вже неодноразово грабували.

У 2016 році виповнюється 110 років від початку археологічних розкопок Більського городища. За словами директора заповідника "Більськ" Ігоря Короста, за всі ці роки не було знайдено стільки золотих виробів, скільки в дослідженому кургані.

Знахідки зберігатимуться в музеї археології та етнографії Харківського національного університету ім. Каразіна.

Нагадаємо, у лютому 2014 року колекцію скіфського золота було вивезено в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря" в Музеї Пірсона. Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один із яких знаходиться у Києві, а чотири - в Криму. Серед 500 експонатів виставки - артефакти зі скіфського золота, церемонійний шолом, коштовні камені та мечі стародавніх греків і скіфів.

Нідерландська сторона відмовилася повертати експонати у кримські музеї, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України. Згодом музей заявив, що до рішення суду не передаватиме скіфське золото ані Києву, ані Криму. У квітні 2015 року окружний суд Амстердама визнав Україну однією зі сторін у цьому розгляді. Судові слухання у справі про скіфське золото в Нідерландах призначено на 5 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram