ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Нобеля з хімії отримали творці молекулярних машин

Учені розробили молекули з контрольованими рухами.

Нобеля з хімії отримали творці молекулярних машин
Фото: thebethuneinstitute.com

Нобелівську премію з хімії 2016 року одержали троє вчених: француз Жан-П'єр Соваж, голландець Бернард Ферінга і американець шотландського походження Джеймс Фрейзер Стоддарт.

Премія присуджена їм «за розробку і створення молекулярних машин», сказано на сайті Нобелівського комітету.

Учені розробили молекули з контрольованими рухами, які можуть виконати завдання при додаванні енергії.

Жан-П'єр Саваж став першим хіміком, який синтезував сполуки з класу катенанів. Молекули цих речовин складаються з двох кілець, зчеплених одне з одним. Такі зв'язки називаються топологічними, або механічними. Фрезер Стоддарт розширив список сполук з подібними «нехімічними» з'єднаннями, синтезувавши ротаксан. Молекули ротаксанів складаються з довгого ланцюжка, на який довільно вдягнуте кільце. Завдяки двом великим конструкціям на кінцях ланцюжка кільце не може «впасти» з нього.

Бернард Ферінга став першим хіміком, який розробив і синтезував молекулярний мотор - молекулу, яка під дією світла зазнавала структурних змін й оберталася, немов лопать вітряка у строго заданому напрямку. У 1999 році за допомогою молекулярних моторів ученому вдалося змусити обертатися скляний циліндр, що в 10000 разів перевищував розмір моторів.

Розмір Нобелівської премії у 2016 році становить 8 млн шведських крон (приблизно $933,6 тис.).

Раніше цього тижня вже назвали лауреатів Нобелівської премії 2016 року з медицини та фізики. Першу отримав Йошинорі Осумі (за «відкриття в галузі аутофагії клітин»), другу - британець Дункан Хелдейн і американці шотландського походження Девід Тулесс і Майкл Костерлітц («за теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз речовини»).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram