ГоловнаСуспільствоЖиття

Українських біженців у Росії лікуватимуть на правах іноземців

Щоб отримати пільги, необхідно одержати офіційний статус біженця

Українських біженців у Росії лікуватимуть на правах іноземців
Фото: www.facebook.com/kvs.gov.ua

Громадяни України, які покинули зону бойових дій на Донбасі і приїхали в Росію, отримуватимуть медичну допомогу на правах іноземців. Про це йдеться в постанові російського уряду, опублікованій сьогодні.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв підписав постанову уряду про надання медичної допомоги на території Росії вимушеним переселенцям з України. У документі сказано, що жителям України - і громадянам країни, і особам без громадянства, які "вимушено покинули цю країну і прибулим до Росії в масовому порядку" - необхідну медичну допомогу надаватимуть у тому самому порядку, який визначено і для іноземців, які опинилися на території Росії.

Виняток зроблено для тих жителів України, яких офіційно визнано біженцями - вони, відповідно до закону, отримуватимуть медичну допомогу так само, як і громадяни Росії.

Уряд РФ вирішив, що 2014 року бюджетні лікувальні установи надаватимуть таким громадянам строкову "первинну медико-санітарну та спеціалізовану, зокрема високотехнологічну, медичну допомогу" безкоштовно. Однак тільки в тому обсязі, який включено в програму державних гарантій безкоштовного надання громадянам медичної допомоги.

Нагадаємо, на початку жовтня президент Росії Володимир Путін підписав закон, згідно з яким для біженців, зокрема зі східних регіонів України, встановлено таку саму ставку податку на доходи фізичних осіб, як і для громадян Росії - 13%. Раніше на них поширювався порядок сплати цього податку як для іноземних громадян, тобто 30%.

За даними Федеральної міграційної служби Росії, на кінець жовтня близько 200 тис. громадян України попросили в Росії про статус біженця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram