ГоловнаСуспільствоВійна

Батальйони домовилися не пропускати гумконвої в Донецьку область

У Ахметова спростовують дані "Дніпро-1" про нібито виявлений у "гуманітарці" одяг для бойовиків

Батальйони домовилися не пропускати гумконвої в Донецьку область
Архивное фото
Фото: Нелли Вернер

Добровольчі батальйони домовилися блокувати проїзд "гуманітарних конвоїв" на території, контрольовані бойовиками ДНР і ЛНР. Цю інформацію підтвердив у коментарі LB.ua Валентин Манько, заступник командира батальйону "Дніпро-1".

За його словами, ініціативу підтримали добровольчі батальйони МВС і ЗСУ: "Айдар", "Дніпро-1", "Дніпро-2", "Кривбас", ДУК "Правий сектор", полк "Донбас", 43-й і 37-й батальйони тероборони і регулярні бойові підрозділи Збройних сил, "на рівні від рядового солдата до командувачів секторами".

Домовленості про блокування "гуманітарки" досягнуто близько 10 днів тому, але зараз, за словами Манька, бійці почали робити це "рішучіше". Вони обіцяють не пропускати через українські блокпости гумконвої Ахметова і будь-які інші вантажівки. Зокрема армія підготує операції блокування російських гумконвоїв.

"У нас на тому боці немає контролю. Виходить, що ми з ними воюємо і проливаємо кров, водночас годуємо їх. Ці продукти, на прикладі Ахметова - він вантажиться на складі "Брусничка" (мережа супермаркетів, що належать СКМ - LB.ua) в Дніпропетровську, їде на "Донбас-Арену", яка повністю під контролем батальйону "Восток". Там стоять близько 10 одиниць бронетехніки, БМ-21 "Град", і близько 200 людей тримають цю "Донбас-Арену". Машини туди заїжджають із гуманітарною допомогою - і куди вона потрапляє далі, ми не знаємо. А це 20-30 машин щодня. Ми спробуємо тримати блокаду", - сказав Манько.

Сенс акції в тому, щоб змусити український уряд і бойовиків дотримуватися "мінських домовленостей" про обмін полоненими. Добровольчі батальйони вже почали міняти вантажівки з продуктами на своїх солдатів.

"На цьому етапі проходить обмін - ми зараз відправляємо їм одну машину, їхню машину, вони купують в Україні продукти харчування, дзвонять нам і просять: будь ласка, пропустіть, це наше. Ми говоримо: будь ласка, віддайте наших полонених. Хоч якийсь процес", - розповів Манько. За його словами, в полоні бойовиків, як і раніше, близько 460 осіб, причому багато з них перебувають там понад 100 днів.

Акцію батальйонів підтримують кілька народних депутатів, зокрема Семен Семенченко, який написав про це у своєму фейсбуці.

Крім того, за його словами, бійці "Дніпро-1" 5 днів тому знайшли в гуманітарці Ахметова вантаж для бойовиків: термобілизну і бушлати. У гуманітарному штабі фонду Ріната Ахметова спростовують цю інформацію.

"Це не відповідає дійсності. Якщо так є - вони надали б фото, відеозвіт. Ніколи в жодному гуманітарному рейсі не було нічого, крім їжі і памперсів", - сказала в коментарі LB.ua Римма Філь, координатор гуманітарного штабу.

За її словами, вантажівки Фонду ідуть одним і тим самим маршрутом (у Маріуполь, Святогірськ і Донецьк) ось уже 4 місяці, і ніколи до них не було претензій на українських блокпостах. Тільки вчора бійці "Дніпро-1" затримали 22 вантажівки і продовжують блокувати їх за декілька кілометрів від Курахового Донецької області. Штаб надав бійцям на їхню вимогу оновлений пакет документів на вміст вантажівок. Усі документи легалізовані, на них сувора звітність.

"Пачка печива в кабіні водія не пройде, якщо вона не санкціонована", - сказала вона.

Філь також спростувала заяву "Дніпра-1" про неконтрольованості вантажів після їхнього надходження до Донецька.

"Це цілковита профанація і просто маячня. Наші волонтери на "Донбас-Арені" - це співробітники ФК "Шахтар", вони розподіляють цю допомогу виключно людям, які відповідають критеріям", - повідомила координатор. За її словами, це діти - від народження до 2 років, люди похилого віку - від 65 років, матері-одиначки, багатодітні сім'ї, інваліди 1 і 2 груп. Фонду має всі контакти одержувачів допомоги, а також жорстку систему звітності.

Як повідомляли, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у своєму зверненні сьогодні попросив батальйони розблокувати доставку близько 400 тонн допомоги на територію ДНР. Спікер АТО Олексій Дмитрашківський заявив, що затримання гуманітарного рейсу - це самоуправство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram