ГоловнаСуспільствоВійна

Російських бойовиків відправляють на Донбас у гумконвоях

З червня російський ветеран спецпризначення відправив у Донецьк шість груп по 15-30 осіб і дві групи по 30 осіб у Луганськ

Голова фонду свердловських ветеранів спецпризначення Володимир Єфімов зізнався, що вербує і відправляє на Донбас російських найманців у гуманітарних конвоях.

Про це він розповів в інтерв'ю російському виданню Екатеринбург online.

За його словами, відправляти найманців в Україну він почав "після Майдану, ще до приєднання Криму". "Першопрохідцями" були ветерани спецпризначення і козаки з Ханти-Мансійська.

Єфімов також розповів про відбір російських "добровольців".

"Разом із заявою людина заповнює анкету з даними - хто він, звідки, де служив, який бойовий досвід... Після розгляду заявки проводимо співбесіду. Якщо людина нам підходить за бойовими якостями, я включаю до складу групи на відправлення. Усім таким людям видаємо "путівку добровольця". Саме добровольця, а не ополченця. Це офіційний папір з печаткою фонду, щоб нам не прив'язали потім найманство", - сказав він

. c154068-2.jpg

Колишній спецпризначенець зізнався, що з червня відправив у Донецьк шість груп по 15-30 осіб і дві групи по 30 осіб у Луганськ.

"Спецпризначення й еліта їдуть у Донецьк. Козацтво і новачки, без бойового досвіду - в Луганськ", - сказав він.

При цьому Єфімов сподівається, що зможе виплачувати зарплату російським бойовикам.

"Зараз навіть є неофіційні нормативи зарплати. Як мені розповідали п'ятигорські козаки, платять десь так: 60-90 тисяч рублів на місяць отримує рядовий, 120-150 тисяч - старший. Зараз кажуть, до 240 тисяч зарплата зросла... Я вважаю, що треба людям платити. Все-таки вони ризикують життям. За допомогою зарплати можна залучати на війну професіоналів", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, як так звані добровольці дістаються на Донбас, Єфімов сказав: "Першого разу вони їхали під виглядом Червоного Хреста. Отримували від місцевого відділення папери, що ми - супровід. Коли доїхали, люди там залишилися. Їм дали зброю і поставили бойові завдання".

"Зараз так само вантажимо хлопців у машину з гуманітарною допомогою і відправляємо. Їдуть у середньому на місяць. Деякі у відпустку, деякі, ймовірно, заробити. Я їх прошу не говорити мені, скільки вони отримують, - мене це не хвилює", - сказав він.

Відповідаючи на питання, навіщо найманці їдуть в Україну, він сказав: "Наша преса і телебачення подають кричущі факти. Російські люди не можуть терпіти той терор, який там влаштували фашисти. Убиті жінки, діти, люди похилого віку. Більшість тих, хто їде, співчуває, співпереживає, хоче допомогти", - розповів Єфімов.

Він також додав, що "останнім часом російських добровольців стали вичавлювати з Новоросії під різними приводами", тому нових груп для відправлення на Донбас він поки що не готує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram