ГоловнаСуспільствоВійна

Контратака в Донецькому аеропорту захлинулася, - Тука

Українських військових, які залишилися в аеропорту, беруть у полон

Контратака в Донецькому аеропорту захлинулася, - Тука
Фото: Макс Требухов

Українським військовим не вдалося відбити будівлю і територію Донецького аеропорту. Про це сьогодні повідомив журналістам під час прес-конференції волонтер, координатор руху "Народний тил" Георгій Тука.

За його словами, ситуація в Донецькому аеропорту різко погіршала після того, як у будівлі підірвали колони. У будівлі аеропорту на різних рівнях перебувають і українські військові, і бойовики сепаратистів. "Позавчора була така ситуація, що наші викликали вогонь артилерії на себе", - говорить Тука. Він також повідомив, що в аеропорту триває процес полону українських військових - вісім бійців ПДВ, які вчора помилково вийшли до бойовиків через туман, не останні, хто потрапив у полон. Найбільших втрат полоненими, пораненими і вбитими, за даними Туки, зазнали перша і друга рота 90-го батальйону 81-ї бригади.

Тука підтвердив, що 17 січня українським військовим вдалося зробити значний прорив уперед. "Звичайно, не було такого, як писали у фейсбуці жінки бальзаківського віку, що "Донецьк наш!", але просунулися вперед суттєво. На зайнятих позиціях закріпитися не вдалося", - говорить волонтер. За його словами, перед українськими військовими стояла мета, пішовши на прорив, перетворити Донецький аеропорт з фронтової точки в тилову.

Причиною невдачі, говорить Тука, став збіг трьох чинників. По-перше, командуванням не враховано низький рівень готовності бойової техніки. По-друге - погодні умови, нульова видимість. По-третє, практично повна відсутність зв'язку. "Мабуть, ворог задіяв комплекс радіоглушіння", - говорить Тука.

Він повідомив, що українські військові зараз не мають доступу до аеропорту: не можуть підвезти боєприпаси чи забрати поранених.

Нагадаємо, сьогодні штаб АТО повідомив про ситуацію в Донецькому аеропорту таке: "Ситуація в районі аеродрому контролюється штабом АТО, проводяться заходи, спрямовані на підтримку дій українських військовослужбовців, артилерія сил АТО завдає вогневого ураження по виявлених позиціях бойовиків і за жодних умов не веде вогонь по місцях, де живуть мирні жителі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram