ГоловнаСуспільствоВійна

Донецький аеропорт здали після 242 днів оборони

Нещодавнє падіння стелі стало наслідком виклику вогню на себе

Донецький аеропорт здали після 242 днів оборони
Сепаристы в захваченном аэропорту
Фото: www.kp.ru

Українські воїни, які захищали Донецький аеропорт, змушені були здати те, що ще рік тому було прекрасним, сучасним аеропортом, йдеться в повідомленні батальйону "Азов".

"ДАП - це наші Фермопіли, наш Будинок Павлова. Українські Воїни 242 дні тримали оборону, не даючи можливості окупантам безкарно просунутися ні на метр углиб нашої землі. ДАП обороняли пліч-о-пліч донеччани з галичанами, спецпризначенці і добровольці, вчорашні вчителі та бізнесмени. Сьогодні, в День української соборності, ми можемо сміливо заявити, що єдність України витримала випробування часом і окроплена кров'ю патріотів в укритому славою Донецькому аеропорту", - зазначає "Азов".

Обставини, які призвели до здачі аеропорту, виклав у своєму "Фейсбуці" відомий волонтер Георгій Тука.

"Керівництвом Генерального штабу на чолі з генералом Муженком була розроблена військова операція, суть якої зводилася до ось чого: наші хлопці повинні були завдати флангового удару і відкинути ворога вглиб на 3-4 км. Такий удар передбачав перетворення Аеропорту з точки розмежування на тиловий об'єкт... Першу частину завдання наші хлопці виконали успішно: ворог був відкинутий і інформація про те, що бої перемістилися в Донецьк, відповідала дійсності. Проте... Територію чи об'єкт мало захопити. Головне - утримати його. А ось із цим завданням нашим хлопцям впоратися не вдалося", - написав він.

Тука називає кілька причин, наголошуючи, що це виключно його думка.

"Наприклад, із 10 БТРів до точки "Х" змогли дістатися два. Решта зупинилися через поломки. Із 10 танків - два. Густий туман. Видимість - 20 метрів. Ворог легко заглушив зв'язок (і мобільний, і радіо). Засобів спостереження і коригування в умовах поганої видимості немає. Ось у таких умовах опинилися наші хлопці. Їм не залишалося нічого іншого, як відступити. А в них "на плечах" до будівлі увійшли терористи. Склалася ситуація, коли на третьому поверсі і на першому - ворог, а на другому - наші", - зазначив Тука.

Він заявляє, що падіння перекриття в новому терміналі відбулося не через підрив з боку бойовиків (офіційна версія), а через те, що "кіборги" викликали вогонь артилерії на себе.

"Хлопці викликали вогонь артилерії на себе, сподіваючись сховатися за перекриттями. Так і сталося. Але за цей час ворог устиг підірвати опори - і стеля впала на наших хлопців. Під уламками опинилися і живі, і поранені. На жаль, були й загиблі... Частині хлопців удалося покинути аеропорт, частина потрапила в полон. Є надія, що під завалами ще є живі бійці", - додав Тука.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram