ГоловнаСуспільствоВійна

Російський "Меморіал" назвав Захарченка військовим злочинцем за наказ не брати полонених

Ватажок ДНР порушив Женевські конвенції

Російський "Меморіал" назвав Захарченка військовим злочинцем за наказ не брати полонених
логотип Мемориала

Російська правозахисна організація "Меморіал" заявила, що наказ ватажка ДНР Олександра Захарченка не брати полонених - це військовий злочин. Про це йдеться в заяві організації.

"Такий наказ злочинний, незалежно від того, як кваліфікувати збройний конфлікт на сході України: як міжнародний конфлікт чи як громадянську війну. Міжнародне гуманітарне право однозначно забороняє віддавати такі накази", - сказано в ній.

Правозахисники нагадують, що стаття 3 Женевських конвенцій забороняє жорстоке поводження, тортури, катування і вбивство осіб, які склали зброю, в тому числі в результаті поранення.

Перший додатковий протокол до Женевських конвенцій, що стосується конфліктів міжнародного характеру, у статті 40 прямо забороняє "віддавати наказ не залишати нікого в живих, погрожувати цим противнику або вести воєнні дії на такій підставі".

"Виконання злочинного наказу, відданого Олександром Захарченком, також, безумовно, має кваліфікуватися як вчинення військового злочину. Відповідальність за ці злочини доведеться нести й Росії, чиї вищі офіційні особи відкрито підтримують сепаратистів. Ми вимагаємо від керівництва нашої країни негайно зробити кроки до того, щоб напоумити керівництво сепаратистів на сході України і спонукати їх скасувати злочинний наказ", - закликали правозахисники.

Нагадаємо, що російська влада не жалує "Меморіал". У вересні минулого року Мін'юст Росії звернувся до Верховного Суду РФ з вимогою заборонити його за формальними ознаками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram