ГоловнаСуспільствоВійна

Близько 700 мільйонів грн зібрали волонтери від початку АТО

У держбюджеті не передбачено 50 млн грн на тепловізори

Близько 700 мільйонів грн зібрали волонтери від початку АТО
Волонтер Виталий Дейнега (архив)
Фото: Кузьма Джунь

Від початку антитерористичної операції на сході країни українські волонтери зібрали близько 700 млн грн. Про це LB.ua повідомив координатор проекту "Повернись живим!" Віталій Дейнега.

"За весь час АТО волонтери зібрали мільйонів 700 грн. Це навіть не крапля в морі. Це ціна спорудження пари багатоповерхівок. Але їх знищили сотні. Це витрати на виплати сім'ям 1000 загиблих, але їх більше. Це ціна дев'ятьох танків, але їх згоріли десятки", - написав він у facebook.

Дейнега розповів LB.ua про те, як він рахував. Спочатку додав суми грошей, які декларують найбільші волонтерські групи:

"Крила Фенікса" заявляють про 100 млн, але це не правда. У них якщо 50 є - то слава Богу. "Народний проект" - близько 50 млн. "Мега-поліграф" - близько 40 млн. Ми - 30 млн. "Народний тил" теж 30. Ось уже 200", - пояснив Дейнега.

Менші волонтерські групи, на його думку, зібрали значно менші суми - нехай разом до 200 млн.

"Є ще багато дрібних волонтерів, про яких ніхто не знає - вони переважно з речами працюють. Мами, друзі та інші - цих я не рахую. Але вони багато зробили, великий дуже вклад. А СМС-ки на номер МО 565 - це 200-300 млн", - сказав він.

Він припустив, що, якщо додати всі суми, буде 700 млн., або до мільярда гривень, "з урахуванням навіть матусь".

При цьому Дейнега цікавиться, наприклад, чому у держбюджеті на цей рік не закладено суму до 50 млн грн на придбання тепловізорів, і ставить інші актуальні питання, пов'язані з роботою влади:

"Чому не їздять танки, які передав президент? Чому держава цілий рік не може провести тендер на елементарні речі? Чому нам дешевше виплачувати 600 тисяч грн родині мертвого, ніж купити за 65 тисяч грн тепловізор і його врятувати? Чому державні профілакторії, у яких можна розмістити біженців, за фактом можуть виявитися у приватній власності? Чому у МНС не організована служба вивезення біженців і цим займаються волонтери?"

Він також зазначив, що нова форма - так званий "український піксель", - якою МО вже забезпечує мобілізованих 4-ї хвилі, легко займається.

"Ці ганчірки на вже мертвому Серьозі з 95-ї у підбитому БТРі гасили чотири рази, настільки добре вони горять", - написав Дейнега на facebook, маючи на увазі реальний випадок зі своїм загиблим побратимом з 95-ї бригади. Нагадаємо, військові, крім української форми, отримують канадські берці, що прийшли з гуманітарним вантажем у січні.

Як повідомлялось, волонтери мають намір забезпечити індивідуальними аптечками всіх мобілізованих в цьому році солдатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram