ГоловнаСуспільствоВійна

У МЗС назвали успіхи України в мінських документах

Дипломати не згідні з думкою, що "все пропало"

У МЗС назвали успіхи України в мінських документах
Фото: EPA/UPG

Посол МЗС з особливих доручень Дмитро Кулеба заявив, що Україна не допустила появи в мінських документах цілої низки вимог, на яких наполягала Росія.

У своєму фейсбуку дипломат перерахував декілька з них.

"Росія завжди категорично відмовлялася від будь-якої згадки про відновлення нашого контролю над кордоном. Цей пункт у тексті з'явився. Росія дуже хотіла побачити в тексті слова "автономія", "федералізація". Ці слова в тексті не з'явилися. Росія в Мінську непрозоро натякала на свій успішний досвід у врегулюванні в Чечні, основою якого (прямо не звучало) було ось це [Хасав'юртівські угоди]. Протягнути в текст навіть натяк на це Росії не вдалося. Росія хотіла нові закони для Д/ЛНР. Ці закони в тексті не з'явилися. Росія не хотіла спостереження саме ОБСЄ за виборами. ОБСЄ спостерігатиме за виборами.

Росія нав'язувала думку про те, що Дебальцеве розбито і всім краще відразу здатися - у військовому і політичному сенсі. Дебальцеве під нашим контролем і перелом у переговорах на цьому ґрунті не настав. Росія не хотіла окремого документа голів держав, в якому підтримується пакет заходів, затверджений у Тристоронньої контактній групі. Причина - жодної особистої відповідальності ВВП за події. В останньому ривку Росії вдалося лише перевести ситуацію з формату підписання у формат підтримки документа. Але спільна заява є, і відповідальність є", - написав він.

Дипломат наголосив, що Україна пішла на деякі компроміси Росії, "але червону лінію наша делегація не перетнула".

"Чому ми не домоглися повної та беззастережної капітуляції ворога? Тому що наша армія і економіка тримаються виключно на героїзмі. М'язи треба накачати, щоб права качати. І так завжди, на всіх переговорах, в будь-якому, навіть цілком закритому форматі, включаючи Мінськ, вони кажуть, що російських військ і зброї в Україні немає", - наголосив Кулеба.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram