ГоловнаСуспільствоВійна

Місія ОБСЄ готується проконтролювати припинення вогню

Спеціальна моніторингова місія збільшує кількість спостерігачів на Сході України до 350 осіб і вимагає безперешкодного доступу до всіх територій

Місія ОБСЄ готується проконтролювати припинення вогню
Архив
Фото: EPA/UPG

Ухвалений у Мінську комплекс заходів щодо врегулювання ситуації на Донбасі є найкращим планом дій із забезпечення миру в зоні конфлікту.

Про це йдеться в спільній заяві генерального секретаря ОБСЄ Ламберто Заньєра і голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугрула Aпакана з питання дотримання Мінського комплексу заходів, повідомляє "Укрінформ" з посиланням на прес-службу організації.

"Комплекс заходів, який було ухвалено в четвер у Мінську, - найкращий на сьогодні план дій із забезпечення миру в неспокійній зоні конфлікту. Здоровий глузд і політична воля мають переважати. Ми хочемо встановлення довготривалого режиму припинення вогню", - йдеться в заяві.

При цьому наголошується, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ готова спостерігати за дотриманням режиму припинення вогню і підтримувати контакти з усіма сторонами, уповноваженими виконувати мирну угоду.

"Місія сприятиме відведенню важкого озброєння і спостерігатиме за цим процесом, а також за виведенням всіх іноземних збройних формувань, військової техніки та озброєних осіб. З метою полегшення спостереження за припиненням вогню СMM негайно збільшить кількість спостерігачів на Сході України до 350 осіб", - наголошується в заяві.

Крім того, місія планує розширити свої можливості шляхом застосування сучасних технологій і, відповідно до свого мандату, буде адаптуватися до вимог Мінських домовленостей.

"Для ефективної підтримки комплексу заходів місія вимагає безпечного і безперешкодного доступу до всіх територій Східної України, включаючи прикордоння", - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, Порошенко запровадить воєнний стан по всій країні в разі неприпинення вогню. Водночас лідер бойовиків Захарченко сказав, що продовжить бойові дії в районі Дебальцевого, оскільки вважає цей район "внутрішніми територіями ДНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram