ГоловнаСуспільствоВійна

У Генштабі прийняли родичів 40-го батальйону (ОНОВЛЕНО)

У МОУ вислухали родичів, які вимагають забезпечити коридор для вивезення поранених і загиблих з оточення, відповідь буде о 13:00.

Кілька десятків родичів і близьких бійців 128-ї окремої гірничо-піхотної бригади, 40-го і 25 батальйонів тероборони пікетували Генеральний штаб Міністерства оборони України.

Полковник МОУ Олександр Голоднюк зустрівся з представниками родичів 40-го батальйону тероборони. "З нами все обговорили, з'ясували проблеми 40-ки. Залишили телефони для оперативного зв'язку", - сказала волонтер Ольга Голубєва, яка була на зустрічі.

За її даними, Голоднюк заявив дружинам бійців, що з третьої години Генштаб забезпечував виведення підрозділів з Дебальцевого. Однак присутні на зустрічі родичі військових на це сказали, що ніхто їхніх (бійців) не виводив, вони проривалися самі, з боєм. За словами волонтера, для представника Генштабу була новиною відсутність необхідної для виходу техніки в 40-ки. Не знали в Генштабі і про ситуацію з полоненими.

"Коли ми сказали, що полонених показали по ОРТ - у них був легкий шок", - сказала волонтер.

"Ситуацію ускладнює те, що в нас усі хлопці, які в полоні, - вдруге в полоні після Іловайська", - додала вона. За її даними, з 40-го батальйону в полон потрапили від 50 до 72 осіб.

Родичі просили забезпечити коридор для вивезення поранених і тіл загиблих. У Генштабі обіцяли о 13:00 дати уточнення ситуації.

"З нами була сестра бійця 25-го батальйону. У них ще більш критично із загиблими. Також чекає на відповідь", - сказала Голубєва.

Зараз вирвалися з оточення військові перебувають в одному з селищ, дістатися до Артемівська вони не можуть через відсутність техніки. Волонтер також повідомила, що 128-ма бригада отримала наказ змінити позиції, а 40-й батальйон такого наказу так і не отримав.

Сьогодні в Артемівськ виїжджають заступник комбата Юрій Сіньковський і куратор батальйону Микола Колесник, щоб на місці оцінити ситуацію. До них приєднаються волонтери, щоб передати харчування та одяг. Бійцям, які вийшли з оточення, потрібна допомога.

О 8:30 відбулася запланована зустріч контактної групи родичів 128-ї бригади з міністром оборони Степаном Полтораком. Представникам контактної групи на цій зустрічі повідомили, що 128-а бригада - в безпеці, проте не всі родичі вірять. Родичам 25-го батальйону переказали, що їхній комбат перебуває в Артемівську.

Оновлення 13:15. Представник батальйону Микола Колесник у своєму фейсбуці заявив, що у Генштабі дружинам заявили, що "Кривбас" самовільно залишив позиції. "Звинувачують у зриві стратегічної операції з оборони Дебальцевого, операції з організованого відходу. Ось так. Про те, що на зв'язок жодне командування не виходило, ні слова, про те, що була надана допомога боєкомплектом, технікою, артилерією, особовим складом, про те, що треба доглядати за вмираючими пораненими, яких ніхто не евакуює, про те, що керівника сектору досі не можуть знайти і ще х***ва купа "про те", про що ні слова", - заявив він.

Нагадаємо, частина бійців 128-ї бригади, 40-го батальйону сьогодні повідомили про свій вихід з оточення під Дебальцевим. Військові просять терміново організувати коридор для вивезення поранених і загиблих.

Допомогу 40-му бат., а також розвідгрупі в околицях Дебальцевого прохання перераховувати на картку Приватбанку 5168 7572 6034 4256 Новикова Валерія. Тел. для передач 066-9415806 (Ольга).

Як повідомляли, Генштаб просив ЗМІ не писати про оточення 40-го батальйону "Кривбас"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram