ГоловнаСуспільствоВійна

Місія ОБСЄ досі не отримала даних про важке озброєння

СММ звернулася до військових і сепаратистів 10 днів тому

Місія ОБСЄ досі не отримала даних про важке озброєння
Фото: EPA/UPG

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ досі не отримала інформації про те, яке важке озброєння мають сторони конфлікту на Донбасі, які шляхи використовуватимуть для його відведення і де воно буде після відведення.

Про це йдеться в заяві голови СММ Ертугрула Апакана, опублікованій на сайті ОБСЄ у вівторок, 24 лютого.

За словами голови СММ, місія понад 10 днів тому звернулася до українських військових і проросійських сепаратистів із проханням надати необхідну інформацію, що включає відомості про те, "яке важке озброєння вони мають, де воно зараз, які шляхи будуть використовуватися для його відведення і де вони перебуватиме після відведення".

Ертугрул Апакан наголосив, що сподівається нарешті "доповісти, що ці озброєння, які спричинили такі великі руйнування і вигнання людей, дійсно відведено".

Нагадаємо, підписаним у Мінську Комплексом заходів на виконання Мінських угод передбачено відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на однакову відстань, щоб створити зону безпеки завширшки щонайменше 50 км один від одного для артилерійських систем калібром 100 мм і більше; зони безпеки завширшки 70 км для РСЗВ; завширшки 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка" ("Точка У").

Українські війська повинні відвести озброєння від фактичної лінії зіткнення. Збройні формування ДНР і ЛНР - від лінії зіткнення згідно з Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року.

Відведення важких озброєнь мало розпочатися щонайпізніше наступного дня після припинення вогню і завершитися протягом 14 днів. Цьому процесу повинна сприяти ОБСЄ за підтримки Тристоронньої контактної групи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram