ГоловнаСуспільствоВійна

Сили АТО почали відводити озброєння (оновлено)

Першими вивозять 100-міліметрові гармати

Виконуючи домовленості, досягнуті в Мінську 12 лютого, сьогодні Україна починає відводити 100-міліметрові гармати від лінії розмежування, повідомляє Міноборони.

Це перший крок до відведення важкого озброєння, він відбуватиметься виключно під моніторингом та верифікацією ОБСЄ.

"Українська сторона вимагає повного припинення вогню і невідкладного виконання Мінських угод від усіх підписантів. У разі спроб наступу графік відведення важкого озброєння буде скоректовано. Українські війська перебувають у повній готовності для захисту країни", - підсумували в Міноборони.

Увечері прес-центр АТО оприлюднив фотографії відведення техніки.

"На виконання Мінських домовленостей сили антитерористичної операції починають відведення артилерійських систем від усієї лінії бойового зіткнення. Сьогодні, 26 лютого, передислокуються 100-мм протитанкові гармати МТ-12 "Рапіра" в райони зосередження, які знаходяться не ближче за 25 кілометрів від визначених у домовленостях меж", - сказано в повідомленні.

Контроль за виконанням заходів щодо відведення техніки здійснюють представники місії ОБСЄ.

Прес-центр АТО також зазначає, що вже кілька днів поспіль спостерігається істотне зменшення кількості обстрілів бойовиками позицій українських військ.

Нагадаємо, підписаним у Мінську Комплексом заходів на виконання Мінських угод передбачено відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на однакові відстані для створення зони безпеки завширшки щонайменше 50 км одне від одного для артилерійських систем калібром 100 мм і більше; зони безпеки завширшки 70 км для РСЗВ; завширшки 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка" ("Точка У").

Українські війська повинні відвести озброєння від фактичної лінії зіткнення. Збройні формування ДНР і ЛНР - від лінії зіткнення згідно з Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 року.

Відведення важкого озброєння мали розпочати щонайпізніше наступного дня після припинення вогню і завершити протягом 14 днів. Цьому процесу повинна сприяти ОБСЄ за підтримки Тристоронньої контактної групи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram