ГоловнаСуспільствоВійна

Україна і Росія погодили гуманітарну допомогу для Донбасу

Президенти Порошенко і Путін пообіцяли Червоному Хресту повне сприяння

Україна і Росія погодили гуманітарну допомогу для Донбасу
Фото: EPA/UPG

Україна і Росія погодилися сприяти доставці гуманітарної допомоги всім постраждалим у бойових діях на сході України. Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив президент Міжнародного комітету Червоного Хреста Петер Маурер, повідомляє прес-служба організації.

"Я отримав запевнення від президента Порошенка і президента Путіна в тому, що цивільне населення, яке постраждало в конфлікті, отримає доступ до гуманітарної допомоги. Реалізація мінських домовленостей дозволить МКЧХ збільшити гуманітарну допомогу протягом найближчих тижнів", - заявив Маурер.

Маурера зазначив, що конфлікт в Україні вже забрав життя майже 6 тисяч осіб, тому МКЧХ "сподівається, що режим припинення вогню протримається". Президент МКЧХ наголосив, що Червоний Хрест "готовий надати експертну допомогу у створенні міжнародного механізму для доставки гуманітарної допомоги в зони конфлікту, проте сторони, залучені до конфлікту, повинні очолити цей механізм".

При цьому Маурер додав, що МКЧХ не може бути частиною схем і механізмів, які не відповідають принципам міжнародного гуманітарного права.

"Щодо російського гуманітарного конвою, то немає чіткої оцінки, спираючись на інформацію колег, які перебувають на Донбасі. Вони дійсно відвідали кілька сіл і побачили, що деяким людям була надана гуманітарна допомога. Але як я вже зазначив, якоїсь комплексної оцінки з приводу цього гуманітарного конвою в нас немає", - підсумував президент МКЧХ.

Нагадаємо, сьогодні в Луганськ прибув 16-й "гуманітарний конвой" з Росії. Як і до попередніх 15 колон вантажівок, до огляду цього конвою не допустили ні українських прикордонників, ні представників міжнародних організацій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram