ГоловнаСуспільствоВійна

Військові НАТО не вирішуватимуть конфлікт на Донбасі, - посол України

Долгов назвав недостатньою допомогу Україні з боку Заходу

Військові НАТО не вирішуватимуть конфлікт на Донбасі, - посол України
Фото: EPA/UPG

Посол України при НАТО Ігор Долгов виключає участь військових підрозділів альянсу у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

"Усі зусилля НАТО в цьому питанні обмежені її статутом. Давайте не забувати про те, що головним завданням альянсу є захист територій його країн-членів. Отже, про безпосередню участь військових підрозділів країн-членів НАТО у врегулюванні ситуації на сході України розмова не йшла і не йде", - сказав він в інтерв'ю LB.ua

"По-друге, від самого початку розгортання кризової ситуації на початку березня минулого року штаб-квартиру НАТО відвідав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Під час цього візиту обидві сторони чітко заявили про необхідність вирішення конфлікту на Донбасі виключно політичними засобами. Цю тезу потім неодноразово підтверджував і президентом України Петро Порошенко", - підкреслив Долгов.

Він зазначив, що політичні домовленості у Мінську хоч і з перешкодами, але дають ефект: уже знизилася кількість втрат з боку Збройних сил України і серед цивільного населення.

"Що може і що робитиме НАТО далі? Всі основні напрямки роботи, визначені і затверджені минулого року під час саміту НАТО в Уельсі, мають середньострокову і довгострокову перспективу. Йдеться про допомогу у реформуванні Збройних сил України та всього сектору оборони України. Без цього ми не зможемо підвищити боєготовність нашої армії і не зможемо реформувати наш сектор безпеки у відповідності з тими стандартами, які б дозволили Україні тісніше співпрацювати з НАТО", - зазначив Долгов.

"Щодо питання, чи достатньо зусиль докладають наші партнери, я на це питання завжди відповідаю дуже просто. Оскільки агресію не зупинили, частина території України залишається окупованою і на ній залишаються бойовики, яких постійно підтримує Російська Федерація - допомога не є достатньою. Це стосується всіх наших партнерів - і Ради Безпеки ООН, і ЄС, і НАТО, і ОБСЄ", - підкреслив Долгов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram