ГоловнаСуспільствоВійна

Киргизький найманець пішов з ЛНР, не побачивши в Україні фашистів

"Ополченець" пішов убивати українців через російську пропаганду.

"Радіо Азаттик" знайшло в Киргизстані найманця, який брав участь у боях проти України у складі терористичної організації ЛНР і пішов з неї після того, як не побачив в Україні фашистів.

"Я потрапив туди в серпні 2014 року, але контракт уклав у листопаді. Потрапив туди я добровільно. Дивився телевізор - Первый канал, РТР, інші. Для мене було важливо, що 1941 року на війні загинув мій дід. Саме мої моральні установки мене й спонукали. Телеканали повідомляли, що там фашисти піднімають голову, нацисти, показували свастику. Я сів у потяг, узяв квиток до Самари. Звідти потрапив у Ростов-на-Дону. Із нього через інші російські міста, через пост "Ізварине" автобусом дістався в Україну", - сказав він в інтерв'ю виданню.

За словами бойовика, поданого під вигаданим ім'ям Манас, він офіцер у відставці, закінчив 1992 року Сімферопольське вище військово-політичне училище.

"Нас тримали п'ять днів у фільтраційному пункті, перевіряли документи, уточнювали спеціальності. Я за своєю спеціальністю потрапив. Це було місто Краснодон, через п'ять днів мене відправили до Луганська. Там тоді йшли бойові дії. Після прибуття познайомився з розвідгрупою. Там були люди різних національностей: серби, чеченці, казахи, осетини. Я потрапив до Че Гевари. Він семиріченський козак, живе в Калінінграді", - розповів він.

Манас зазначив, що після того як почалися безпосередні бойові дії, він почав розуміти, що його обдурила пропаганда.

Манас також підтвердив, що на сході України воюють російські війська. "Щоб зрозуміти, що це були російські війська, треба побачити способи їхнього комплектування. Це не солдати строкової служби. Це боєздатні частини, дислоковані в Південній Осетії, які пройшли першу і другу чеченські війни. Переважно контрактники. Їх туди часами перекидають, іноді відтягують. Але вони при цьому йдуть без техніки. У процесі вони навчають людей, залишають техніку і йдуть", - розповів він.

"Зараз там більше діє регулярна російська армія. Як таких шахтарів майже не залишилося. Добровольців теж залишилося дуже мало. Зараз нас замінюють регулярними військами", - повідомив найманець.

За його словами, він виїхав з Донбасу після того, як бойовики захопили Дебальцеве.

"У мене був один мотив, він не виправдався. Виявилося, що все це - агітація і пропаганда. Хоча мені дуже прикро: я закінчив політичне училище, але клюнув на таку "качку", - поскаржився він.

"Я думав, що там фашисти, але їх у принципі не бачив. Ми воювали з регулярною українською армією. У них є деякі прогалини - батальйони "Правий сектор", "Донбас", які формуються за рахунок волонтерів, ультранаціоналістів. Але де їх тільки немає. А фашистів я не бачив", - наголосив Манас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram