ГоловнаСуспільствоВійна

Оформлення посвідчень учасникам бойових дій затримується через бюрократію

Кількість документів для подачі на статус учасника бойових дій можна скоротити удвічі, - юрист

Оформлення посвідчень учасникам бойових дій затримується через бюрократію
Леся Василенко (вторая слева)
Фото: www.facebook.com/lesiav

Оформлення статусу учасника бойових дій (УБД) можна спростити і прискорити шляхом зменшення кількості обов'язкових документів, які подають на учасників АТО військові частини і підрозділи інших силових відомств. Про це каже юрист Леся Василенко у коментарі до статті Неллі Вернер "Учасники бойових дій: в очікуванні визнання", опублікованій на LB.ua 31 березня.

Згідно з постановою Кабміну №413, для кожного претендента на УБД у відомчу комісію подається низка документів: довідка про безпосередню участь людини в АТО, виписки з наказів у стройовій частині про вибуття (прибуття) у військову частину після виконання завдань АТО, виписки з наказів першого заступника керівника Антитерористичного центру (командира сектору) про прибуття для виконання завдань АТО і вибуття на місце постійної дислокації. А також, за наявності - довідки про отримані поранення і про відрядження. Усі виписки та копії мають бути підписані командиром ВЧ (підрозділу) і закріплені гербовою печаткою.

Водночас, на думку Василенко - координатора ГО "Юридична сотня", дані у виписках і довідках фактично дублюються. Для доказу участі конкретного бійця у бойових діях достатньо пред'явити виписки про вибуття (прибуття) у військову частину після виконання завдань АТО. А у спірних випадках можна уточнювати інформацію на рівні МОУ (МВС, СБУ чи іншого відомства, якому підконтрольний боєць) - це позбавить командування і самих учасників АТО від зайвої бюрократії.

"Кількість обов'язкових документів з ВЧ на кожного бійця можна скоротити з 5 до 2 (таким чином, спростивши життя насамперед командирам, які збирають ці документи і підписують)", - йдеться у статті.

Юрист також зазначила, що процедуру індивідуальної подачі документів необхідно регламентувати.

Як тільки військового демобілізують, він повинен отримати повний пакет документів, і з цього моменту переходить у відання свого військкомату. Але, по-перше, демобілізовані не завжди отримують на руки всі необхідні довідки та виписки, і законодавством не передбачено відповідальність командирів за непідготовку документів або затримку у їхній передачі в комісію або бійцеві. А по-друге, для військкоматів не існує прозорої і зрозумілої процедури прийому документів від претендентів на УБД.

"Процедура подачі через військкомат - непублічна, - зазначає юрист. - Військовослужбовець знає, що він повинен принести пакет документів у військкомат, підписати відповідну заяву, і далі військкомат цим займається. А скільки часу у нього на це, того ж дня його документи мають переслати у відомчу комісію, або на це є місяць, чи перевіряють папери на правильність до пересилання - це зараз внутрішні інструкції військкоматів, які не розголошуються".

Волонтери "Юридичної сотні" працюють над поправками до чинного законодавства разом із ГО "Товариство ветеранів АТО" і ветеранами-афганцями, добре знайомими з оформленням УБД на практиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram