ГоловнаСуспільствоВійна

Росію чекає розпад і дві нові війни, - прогноз

Дії Путіна створюють лише видимість швидкого успіху

Росію чекає розпад і дві нові війни, - прогноз
Фото: EPA/UPG

Дії президента Росії Володимира Путіна створюють лише видимість швидкого успіху, але насправді ведуть до кризи.

Таку думку в інтерв'ю "Голосу Америки" висловили професор університету Джорджа Мейсона Марк Кац і віце-президент аналітичного центру Атлантична рада Деймон Вілсон.

"Перша холодна війна обернулася розпадом СРСР. Нова, розпочата Путіним, імовірно, обернеться розпадом Росії... Незважаючи на гучні заяви з Москви, міжнародна політика Росії - це повний провал, який до того ж недешево коштує", - підкреслив Кац.

"У Путіна попереду можуть бути водночас відразу три військові конфлікти: в Україні, на Північному Кавказі і в Центральній Азії. І що складнішою буде ситуація, то більше під ним буде хитатися крісло. Усередині Росії є сили, які чекають свого часу. Люди хочуть демократизації, їх багато", - стверджує професор.

Зовнішня політика Росії - теж "не приклад адекватності", вважає Кац. Далі, ніж заяви про братерство з черговим антиамериканським режимом або політичною силою, справа не йде. Росія хоче заробляти на друзях, а вони - на ній. Але самих грошей немає у жодної сторони. "Ну, кому потрібен такий союзник, як прем'єр Греції Ципрас? Він не хоче повертати борги Європі. Хіба він щось дасть Росії? Якщо мета Путіна полягає в тому, щоб створити альянс ображених Заходом, то він це може зробити. Але всі його члени захочуть реальних грошей", - пояснив Марк Кац.

Заробляти можна, звільнившись від корупції, побудувавши демократію. Проте вся політика Росії навпаки покликана зривати і реформи, і демократичні перетворення. "Знайти друзів з таким підходом непросто, але слабких Росія взагалі не питає", - зазначив віце-президент "Атлантичної ради" Деймон Вілсон.

З Росією ніхто не хоче дружити просто так, кажуть експерти. У Єгипті - хочуть зброю. У Латинській Америці - теж знають свій шкурний інтерес. Розпіарена Кремлем група БРІКС - у складі Бразилії, Китаю, Росії, Індії та Південної Африки - теж не противага США і Європі. "Проблема БРІКС у тому, що два найбільші члени групи - Китай та Індія - не люблять один одного. Індія вважала, що Москва може збалансувати Китай, але тепер Пекін і Росія друзі, отже, тепер Індія від Москви більше не має користі. Всі ці розмови про БРІКС - просто показуха", - зазначив професор Кац.

Він підкреслив, що агресивна політика Росії налаштовує всіх проти неї, тому коли в Росію прийде реальна криза державності, на боці Москви не буде нікого. "Путін так нахабно думає, що він може Україну розчленувати, а з Росією такого не станеться. А я думаю, що це не так. Росію може очікувати від'єднання Північного Кавказу, Татарстану. І різниця з Україною буде в тому, що на допомогу Росії ніхто не прийде", - вважає дослідник.

"Росія шукає поваги, але вважає повагу синонімом страху. Якщо вона хоче відговорити сусідів від НАТО, їй варто бути лагідною з ними. Але росіянам таке і в голову не прийде. Вони поводяться як бандити, бо не вміють по-іншому. Вони досі не зрозуміли, що більше не є наддержавою, тому і поводяться так, викликаючи у когось страх, а у когось - сміх. Росіяни просто не знають, що для них краще", - зазначив Кац.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram