ГоловнаСуспільствоВійна

Переговори в Мінську дали шанс політичного врегулювання на Донбасі, - політолог

Карасьов вважає, що Захарченко та Плотницький не зацікавлені в мирному вирішенні

Переговори в Мінську дали шанс політичного врегулювання на Донбасі, - політолог
Вадим Карасев
Фото: Макс Левин

Створення робочих підгруп у рамках тристоронньої контактної групи, яке відбулося в середу у Мінську, дає мінімальний, але все-таки шанс на те, що перемир'я і Мінські угоди в цілому реально запрацюють. Про це заявив політолог Вадим Карасьов, повідомляє РБК-Україна.

Важливим показником реального прогресу буде виконання військової частини Мінських угод, вважає він. "Зокрема - демілітаризація Широкиного. Якщо вдасться демілітаризувати Широкине, якщо вдасться знизити інтенсивність стрілянини і якщо вдасться все-таки відвести остаточно з лінії зіткнення заборонене Мінськими угодами озброєння - отже, можна сподіватися на те, що поступово запрацює політична частина Мінських угод", - зазначив експерт.

Водночас, на думку Карасьова, формальні лідери самопроголошених республік не зацікавлені у виконанні угод. Цим пояснюються їхні деструктивні коментарі на тлі переговорного процесу. "Щодо заяв Плотницького та Захарченка - то це ті люди, які найменше зацікавлені у реалізації Мінських угод. Сьогодні вони відчувають себе прем'єрами, президентами, керівниками цих територій, квазідержавних утворень. Але якщо Мінські угоди реалізують, їм доведеться свій статус значно понизити" .

"Поки ці люди сподіваються, що ні військова, ні політична частина Мінських угод до кінця так і не запрацюють, і Росії доведеться через якийсь час визнати їхню незалежність і квазідержавний статус", - вважає експерт.

Відносну успішність переговорів для України Вадим Карасьов пов'язує з тим, що на чолі переговорного процесу з української сторони - "важковаговики" української політики. зокрема - другий президент України Леонід Кучма. "Я думаю, краще, ніж Кучма, з роллю парламентера, хто б що не говорив, ніхто б не впорався", - зазначив політолог.

"Те, що в рамках Мінської контактної групи весь цей час все-таки вдавалося якось "розрулювати" найгостріші кути, розв'язувати найскладніші вузли - це заслуга, в тому числі, і Кучми. А, можливо, насамперед - Кучми . І те, що все-таки перемир'я, здебільшого, не дивлячись на стрілянину і загострення, дотримується. І те, що сторони наразі знаходяться в рамках Мінських угод і нормандського формату - в цьому є заслуга, в тому числі, і Кучми", - вважає він.

Карасьов підкреслив, що перш, ніж критикувати переговорний формат і самих переговорників, необхідно спочатку усвідомити складність ситуації, що склалася навколо конфлікту на Донбасі. "Ситуація настільки тупикова, в ній стільки різного роду "лабіринтів", "підводних каменів", контекстів і підтекстів, що для критики завжди знайдеться місце, якщо дуже захотіти. Впоратися з такою затупикованістю, відійти від грані великої війни неймовірно складно. І роль Леоніда Кучми в цьому слід об'єктивно оцінити з урахуванням реальних обставин, з урахуванням всієї складності ситуації навколо Донбасу та відносин України і Росії", - констатував політолог.

Нагадаємо, в середу у Мінську відбулася зустріч тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації в Україні з представниками сепаратистів. Також у Мінську почали свою роботу робочі підгрупи тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Ще раніше президент України Петро Порошенко ухвалив рішення про представників України у цих робочих підгрупах.

Після завершення переговорів представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив про "серйозні кроки у напрямку політичного врегулювання конфлікту". Однак зазначив, що якщо стосовно роботи підгруп питання не зрушиться, єдиним виходом із ситуації буде введення миротворчого контингенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram