ГоловнаСуспільствоВійна

Військовим обмежать мобільний зв'язок у зоні АТО

Рада прийняла за основу поправки до Статуту з приводу телефонів.

Військовим обмежать мобільний зв'язок у зоні АТО
Уличные бои в Иловайске
Фото: Макс Левин

Верховна Рада у вівторок прийняла за основу два законопроекти, які обмежують використання мобільних телефонів військовими в зоні проведення антитерористичної операції.

Перший проект №2531 (затверджений 243 голосами) вносить поправки у статут внутрішньої служби Збройних сил України, згідно з якими в мирний час порядок використання особистих мобільних установлює командир військової частини. У районах АТО в умовах надзвичайного стану або особливого періоду на територіях бойових дій мобільний зв'язок можна використовувати тільки з дозволу свого командира.

Другий проект №2154, який регламентує вимоги використання персональних пристроїв бездротового доступу, Рада змогла прийняти за основу тільки з другого разу (за - 236 голосів). Він передбачає, наприклад, що акумулятори до мобільних пристроїв доведеться здавати командирові підрозділу.

У пояснювальній записці до цього законопроекту сказано, що військові дії на сході України виявили серйозні проблеми, пов'язані з використанням мобільного зв'язку, оскільки російські підрозділи радіоелектронної розвідки можуть перехоплювати сигнал і використовувати його для наведення артилерії або авіації.

"Сучасні системи радіотехнічної розвідки РФ дозволяють виявляти координати джерела радіовипромінювання на дистанції до 70 км з погрішністю 400 м. У разі скорочення дистанції до 15 км похибка зменшується до 30 м, що дозволяє гарантувати ураження цілі системою РСЗВ. Є всі підстави вважати, що істотна кількість випадків ураження наших підрозділів, особливо на марші, могла стати результатом використання або фонової роботи пристроїв бездротового доступу військовослужбовцями України", - наголошено в документі.

Нагадаємо, про те, що в бійців потрібно забрати мобільні телефони, в Міноборони говорили ще наприкінці літа, під час першого наступу російських військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram