ГоловнаСуспільствоВійна
Спецтема
Россия

Затримані спецпризначенці не знали про своє звільнення з російських військ

Полонених росіян досі не відвідали офіційні представники РФ

Затримані біля Щастя сержант Олександр Александров і капітан Євген Єрофєєв не знають, хто і коли звільнив їх зі збройних сил Росії.

Про це вони розповіли в інтерв'ю "Новой газете".

"Ну, наскільки мені відомо, сам я не звільнявся, рапортів жодних не писав", - сказав Александров у відповідь на запитання, чи є він діючим російським військовослужбовцем. На запитання, чи чув він про заяву Міноборони Росії про те, що з грудня 2014 року він і Єрофєєв не є військовослужбовцями, Александров відповів, що "вперше чує".

"Скажи мені, чому так? Я ж тільки наказ, я не терорист... Був наказ! Я ж присягу давав Батьківщині! Я ж поїхав..." - сказав військовий.

Кореспондент розповів Александрову, що напередодні оприлюднили відеозапис інтерв'ю з його дружиною, в якому вона підтвердила, що той звільнився з армії Росії в грудні. "Я такого не знав. Чесно кажучи, ви мене шокували трішки зараз..." - відповів на це молодик. Він розповів, що намагався сконтактувати з дружиною, але не вдалося.

"Хотілося б, щоб був військовополоненим. Цей статус мені, скажімо так, подобається більше, ніж статус найманця чи бандита", - додав Александров.

Військовослужбовці лежать у сусідніх одномісних палатах, по сусідству з пораненими вояками ЗСУ. Корпус, у якому вони перебувають, охороняють із півтора десятка людей у цивільному. Обох уже відвідали представники ОБСЄ, Червоного Хреста, психологи й адвокат. Не прийшли досі лише офіційні представники Росії - згідно з міжнародним правом, консульські працівники мають таку можливість (і необхідність).

Євген Єрофєєв розповів, що дізнався про своє звільнення з Інтернету. "Новини доходять з Інтернету, що від нас нібито відмовляються, що ми звільнені аж з Нового року", - розповів він, додавши, що сам він зі збройних сил РФ не звільнявся.

"Я ще не звільнявся. Просто така ситуація, інформаційний вакуум, до нас ніхто не приходить із нашого посольства, ніхто з нами не зустрічається, не розмовляє. Жодного разу не бачив жодного представника нашої країни, хоча є громадянином Росії. Не знаю, що зараз узагалі відбувається і у що все виллється. Але сподіваюся, що все буде добре. Повернуся до батьків, до дружини", - сказав Єрофєєв.

Нагадаємо, Александрова разом зі своїм командиром капітаном Єрофєєвим затримали 16 травня в Луганській області. Росія заперечує, що вони кадрові військові, стверджуючи, що вони звільнилися з армії. При цьому колишній товариш по службі полоненого російського капітана спростував його звільнення з армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram