ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС відкинуло звинувачення Росії в тому, що не допускає консула до затриманих спецпризначенців

25 травня посольству РФ надіслали ноту з контактами представників СБУ.

МЗС відкинуло звинувачення Росії в тому, що не допускає консула до затриманих спецпризначенців
Фото: Макс Требухов

МЗС Росії вдень у вівторок заявило, що Україна досі не дозволила російському консулові зустрітися з тольяттінськими спецпризначенцями Олександром Александровим і Євгеном Єрофєєвим, затриманими 16 травня біля Щастя.

При цьому посол з особливих доручень МЗС Дмитро Кулеба на брифінгу повідомив, що такий дозвіл офіційно було надано ще вчора, 25 травня.

"З першого дня затримання на території України російських громадян О. Александрова і Є. Єрофєєва російські дипломати і в Києві, і в Москві активно працюють, щоб домогтися зустрічі з ними російського консула. Поки що безрезультатно. Українська сторона не тільки не надає доступу до затриманих, а й політизує це питання, використовуючи із цією метою засоби масової інформації", - йдеться в заяві російського МЗС.

Як доказ відомство подає скан звернення посольства РФ до департаменту консульської служби МЗС України від 19 травня.

Фото: facebook.com/MIDRussia

Кулеба підтвердив, що таке звернення дійсно того дня отримали. "Ми негайно передали це звернення на розгляд Служби безпеки України, оскільки саме в її юрисдикції перебувають зазначені громадяни. Того самого дня в робочому порядку керівник консульської служби МЗС України 22 травня особисто проінформував представника російського посольства, що рішення про доступ консула російського буде надано", - сказав посол.

"Після цього посольство було на вихідних, за суботу-неділю нічого не відбувалося. Учора, 25 травня, в установленому порядку Посольство РФ було офіційно нотою МЗС проінформовано, що такий доступ надано. Були зафіксовані конкретні номери телефонів, імена людей з СБУ, до яких російському консулові необхідно звертатися. Жодної затримки з нашого боку, спроби перешкодити доступу до цих громадян не було", - додав Кулеба.

Нагадаємо, що Александрова і Єрофєєва затримали військові 16 травня. Після цього вони встигли зустрітися з представниками ОБСЄ, яким підтвердили, що є військовослужбовцями РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram