ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики обіцяли "кіборгу" Кузьміних звання полковника і квартиру

Комбат розповів про 124 дні у полоні у терористів

Бойовики обіцяли "кіборгу" Кузьміних звання полковника і квартиру
Олег Кузьминых
Фото: kp.ru

Бойовики "Донецької народної республіки" пропонували командиру штурмового батальйону 81-ї десантної бригади Олегу Кузьміних перейти на їхній бік.

Про це легендарний "кіборг" розповів в інтерв'ю "Фактам".

"Вивідувати якусь військову інформацію в наш час, нерозумно: вона миттєво стає застарілою - ситуація на фронті постійно змінюється. Усі розмови зі мною слідчий зводив до того, щоб схилити мене до переходу на їхній бік. В "армії ДНР" мені пообіцяли посаду, звання - сказали, відразу полковника присвоять! Обіцяли гідну зарплату і навіть простору квартиру у Донецьку. Але я не думав про те, щоб порушити присягу, яку давав Батьківщині і народу України", - розповів Кузьміних.

Він також розповів, що під час "допитів" йому натякали, що у разі відмови від "посади" його катуватимуть або взагалі вивезуть до Росії.

"Розповідали, що в полоні можуть тримати нескінченно довго, що з деякими полоненими поводяться жорсткіше, ніж зі мною. Можуть і в Росію вивезти", - зазначив він.

Допити з полоненим командиром "кіборгів" проводив якийсь слідчий "міністерства державної безпеки ДНР", який раніше перебував у лавах бойовиків.

"А візаві був у мене один - слідчий "міністерства державної безпеки ДНР", який представився мені позивним "Монгол". Він постійно підкреслював свою значимість у його відомстві, любив поговорити про свої заслуги. Зокрема, згадав про те, що одна з його заслуг - взяття міста Вуглегірськ у Донецькій області... Місто тотально зруйноване", - зазначив Кузьміних.

"Дев'яносто зі 124-х днів полону я провів у кімнатці без вікон розміром метр на два із кахляними стінами і підлогою. Число, день, місяць, погоду на вулиці я дізнавався у охоронця... Весь простір на підлозі займав матрац", - додав комбат.

Нагадаємо, 37-річний підполковник Олег Кузьміних потрапив у полон 20 січня, коли його батальйон ішов на допомогу захисникам Донецького аеропорту і мав забрати поранених. У тумані бійці збилися з курсу і вийшли на позиції супротивника. Унаслідок бою, що зчинився, вони потрапили в полон.

22 січня російські ЗМІ продемонстрували відеозаписи знущань росіян над полоненими "киборгами".

22 травня Олега Кузьміних звільнили з полону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram