ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ: ДНР проігнорувала заклики припинити штурм Мар'їнки

Місія підтвердила атаку бойовиків на місто.

ОБСЄ: ДНР проігнорувала заклики припинити штурм Мар'їнки
Фото: rbc.ua

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в середу між 10:45 і 12:11 зробила кілька спроб зв'язатися з представниками ДНР, включаючи "прем'єр-міністра", "спікера парламенту", "міністра оборони" і "начальника генерального штабу", щоб закликати їх не наступати на Мар'їнку. Проте, як наголошено у звіті місії, вони були або недоступні, або не бажали говорити з представниками ОБСЄ.

Повідомляють, що СММ зафіксувала перекидання бойовиками великої кількості техніки напередодні і під час бою під Мар'їнкою. Зокрема о 22:30 2 червня спостерігачі помітили вісім гусеничні броньованих транспортних засобів, що рухаються на захід, у тому числі чотири танки; о 23:03 2 червня зауважено чотири танки; о 23:45 2 червня в західному напрямку проїхала військова вантажівка зі 122 мм артилерійським знаряддям; о 04:30 - два танки Т-64; о 04:50 проїхала колона у складі бойової машини піхоти (БМП-2), трьох військових вантажівок (одна - із зенітною гарматою ЗУ-23-2), двох танків Т-72.

Крім того, спостерігачі ОБСЄ в тому самому місці чули приблизно 100 вихідних артилерійських пострілів на відстані 1-5 км на північний захід між 4:30 і 04:40; вихідні залпи "Граду" на відстані 1-5 км на захід о 4:55; запуск 100 артилерійських снарядів за 5 км на північний захід від позиції, де були спостерігачі.

З 7:00 до 08:00 спостерігачі за 6-9 км на схід від Мар'їнки бачили сім танків Т-64. Крім того, там само спостерігачі чули численні залпи "Градів" і важкої артилерії.

Приблизно о 06:00 безпілотник ОБСЄ спостерігав інтенсивний обстріл перехрестя на шосе Н15 за 3,5 км на південний захід від Мар'їнки. Безпілотник зафіксував чотири самохідні гаубиці "Акація" на північний захід від міста о 15:30.

О 15:00 годині місія ОБСЄ отримала листа від Міністерства оборони України, в якому було сказано, що озброєння сил АТО будуть розміщені на лінії зіткнення з метою боротьби через "реальну загрозу" бойових дій у Мар'їнці. Представники України публічно визнали, що важке озброєння було застосоване, наголошуючи, що його використання було необхідне, аби запобігти атаці ДНР.

Близько 19:00 години представник штабу АТО в Краматорську і "Міністерство оборони ДНР" підтвердили спостерігачам, що Мар'їнка залишається під контролем уряду.

Нагадаємо, ДНР після відповіді сил АТО з важкої артилерії почала заперечувати штурм Мар'їнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram