ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики відпустили кореспондента російської "Нової газети" (оновлено)

Раніше Павло Канигін брав інтерв'ю у затриманих спецпризначенців Александрова і Єрофєєва

Бойовики відпустили кореспондента російської "Нової газети" (оновлено)
Павел Каныгин
Фото: Павел Каныгин

Бойовики самопроголошеної "ДНР" затримали кореспондента російської "Нової газети" Павла Канигіна.

Про це йдеться в заяві редакції, опублікованій на сайті видання.

Наразі вирішується питання про його депортацію до Росії.

Нагадаємо, Павло Канигін - кореспондент, якому давали інтерв'ю затримані російські спецпризначенці Олександр Александров та Євген Єрофєєв.

Журналіст повідомив, що його звинувачують у співпраці з українським виданням. Про це йому повідомив "співробітник органів держбезпеки ДНР", який представився Ігорем Михайловичем (своє прізвище він назвати відмовився). Він заявив, що Канигін, судячи з усього, працював не на "Нову газету", а "на одне з українських видань". За його словами, підставою для таких висновків послужила "знайдена у Канигіна візитка українського журналіста на прізвище Мацуга".

"Абсурднішого звинувачення для журналістів, які носять в кишені десятки візиток, придумати важко", - йдеться в заяві редакції.

Також Канигіну "надзвичайно наполегливо запропонували тест на вміст у крові наркотичних речовин". За твердженням "Ігоря Михайловича", тест дав позитивний результат.

Головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов звернувся до МЗС РФ і адміністрації президента Володимира Путіна з проханням втрутитися в ситуацію з Канигіним.

"Якщо сьогодні Канигін чи не опиниться на території Росії, як обіцяли представники "спецслужб ДНР", за Канигіним вилітає делегація керівництва "Нової газети", представників найбільших російських і зарубіжних ЗМІ та депутатів Державної думи РФ", - заявив Муратов.

Оновлено о 20:54. Російське видання "Медуза" повідомило, що Канигіна передали російським співробітникам ФСБ. Ті, за словами журналіста, перевірили його документи і відпустили "посеред поля". 

Оновлено о 21:24. Як повідомила "Нова газета", близько 20:30 Канигін зв'язався з редакцією і повідомив про те, що його доставили до прикордонного російсько-українського КПП "Матвєєв Курган". Там з ним поговорили представники ФСБ Росії.

Найближчим часом його зустріне власний кореспондент видання у Ростовській області.

"Редакція "Нової газети" не хотіла повідомляти про це, поки Канигін був у Донецьку, але при затриманні йому пошкодили око", - повідомили в редакції.

Павел Каныгин
Фото: Павел Каныгин
Павел Каныгин

Нагадаємо, українські журналісти звернулися до президента, голови СБУ, а також до міжнародних правозахисних організацій і дипломатичних структур з вимогою докласти всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марии Варфоломєєвої з полону так званої "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram