ГоловнаСуспільствоВійна

Штаб АТО скасував паперові перепустки для перетину лінії розмежування

Також спрощено перевезення гуманітарних вантажів

Штаб АТО скасував паперові перепустки для перетину лінії розмежування
Фото: EPA/UPG

Штаб антитерористичної операції скасував паперові перепустки для перетину лінії розмежування у межах Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє офіційний сайт Служби безпеки.

"Відмова від паперових перепусток дає гарантії, що жоден чиновник не зможе нажитися на простих людях. Достатньо направити інформацію електронною поштою, отримати підтвердження її обробки та повідомлення про дозвіл", - йдеться у повідомленні.

В СБУ зазначили, що для отримання електронної перепустки при собі треба буде мати тільки посвідчення особи.

"Достатньо направити інформацію електронною поштою, отримати підтвердження про її обробку і повідомлення про дозвіл. Документи можна як і раніше подавати в пункти прийому або на КПВВ, відправляти звичайною поштою або посилати скан-копії на електронні адреси відповідних груп; у разі відправлення документів і заяви електронною поштою заявник має отримати автоматичну відповідь-підтвердження. Кожному заявнику присвоять індивідуальний код, за допомогою якого він зможе відслідковувати хід розгляду заяви на спеціально створеному для цього веб-ресурсі", - йдеться у повідомленні.

Також нові правила передбачають можливість перетину лінії розмежування без дозволу у разі загрози життю та здоров'ю.

"Тільки за рішенням керівника Координаційного центру лінію зможуть перетнути громадяни, які мусили покинути своє місце проживання, щоб уникнути негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, у виняткових випадках навіть за відсутності у них необхідних документів", - йдеться у повідомленні.

Громадяни, які не мають паспортів, перетинають лінію розмежування за умови пред'явлення копії або оригіналу свідоцтва про народження або іншого документа, що підтверджує особу та дає можливість ідентифікувати людину, обов'язково із супроводом.

Діти, які народилися на неконтрольованій владою території і не мають свідоцтв про народження, можуть перетнути лінію розмежування за умови пред'явлення паспорта особами, у супроводі яких дитина залишає неконтрольовану територію, і за умови пред'явлення перепустки.

Також спрощено перевезення гуманітарних вантажів.

"Перетин лінії зіткнення на особистому автотранспорті тепер можливий за наявності технічного паспорта та документа, що підтверджує право власності на автотранспорт (або нотаріально завіреної довіреності), тобто окрема перепустка на автотранспорт більше не потрібна", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, режим перепусток у зоні АТО почав діяти з кінця січня. Отримати перепустку, за свідченнями мешканців регіону, вдається через мінімум місяць. Також з'явилися свідчення про корупцію у процесі оформлення перепусток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram