ГоловнаСуспільствоВійна

Україна просить ОБСЄ виміряти радіацію в Донецьку

Могильник радіоактивних відходів могли пошкодити.

Україна просить ОБСЄ виміряти радіацію в Донецьку
Фото: rbc.ua

Україна попросила місію ОБСЄ перевірити радіаційний фон у районі могильника радіоактивних відходів поблизу Донецька.

Про це сказав голова української сторони Спільного центру контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Андрій Таран на зустрічі з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ 20 червня.

За словами генерала, сховище могло бути пошкоджене в результаті детонації підземних складів боєприпасів:

"Недалеко від Донецького аеропорту, в якому, як відомо, йшли активні бойові дії, між селищем Піски і вугільною шахтою «Жовтнева» розташоване сховище джерел радіоактивного випромінювання. Нещодавній потужний вибух, що стався 16 червня на території Донецького казенного заводу хімічних виробів у результаті детонації підземних складів боєприпасів, міг порушити його цілісність", - наводить прес-служба СЦКК слова Тарана.

"Ця ситуація викликає велику стурбованість української сторони, адже існує ймовірність витоку радіоактивних елементів, що дуже небезпечно для здоров'я та життя великої кількості цивільного населення регіону. Ми будемо вдячні представникам СММ ОБСЄ за проведення моніторингу радіаційного фону в цьому районі, підконтрольному бойовикам, та інших заходів, що сприяють усуненню небезпеки в регіоні", - додав він.

Нагадаємо, сховище розташоване на території Донецького казенного заводу хімвиробів, який перебуває під контролем бойовиків

На цьому заводі відбулося вже кілька потужних вибухів. Останній з них - 16 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram