ГоловнаСуспільствоВійна

ЄС запропонував Україні "випередити" ДНР і ЛНР у виконанні Мінська-2

У Брюсселі хочуть, щоб Київ продемонстрував "добру волю"

ЄС запропонував Україні "випередити" ДНР і ЛНР у виконанні Мінська-2
Еврокомиссар Йоханнес Хан
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз запропонував Україні виконувати пункти Мінської угоди, не чекаючи поки ДНР і ЛНР припинять вогонь, відведуть важку техніку і повернуть заручників. Про це пише "Європейська правда" з посиланням на свої джерела.

"Так, ми говоримо про порушення Мінська з боку Росії. Але чи робить Україна все для дотримання вимог Мінська? Чому б вам не зробити крок до надання Донбасу особливого статусу? Адже це можна робити вже зараз, показавши добру волю Києва до виконання Мінська", - розповів виданню єврочиновник, який займається Україною.

Це також підтверджує нардеп Іванна Климпуш-Цинцадзе. "Європейці вимагають від нас запропонувати стратегію спеціального статусу для Донбасу. І щоб цей статус не обмежувався трьома роками (як у законі про статус окремих територій), а діяв на постійній основі. Незважаючи на те, що не виконано перші кроки - не дотримується перемир'я, не відведено техніку, нам не повернули заручників, - ЄС пропонує Києву зробити п'ятий або сьомий крок", - обурилася вона.

Вперше ця ідея з'явилася саме під час візиту Йоханнеса Хана у Київ, причому одна з його зустрічей у Верховній Раді була майже повністю присвячена цій ідеї і проводилася у вкрай напружених обставинах. Також він говорив про це і на зустрічі з президентом Петром Порошенком.

Водночас у МЗС запропонували не драматизувати ситуацію. Співрозмовник видання заявив, що жодних нових "вимог" з боку ЄС немає. За версією дипломата, Києву зараз пропонують не надавати Донбасу новий статус, а "обговорити" можливість такого надання.

Нагадаємо, реалізація Мінських угод заглохла вже на перших пунктах. Бойовики не дотримуються перемир'я у повній мірі і не відвели важке озброєння від лінії зіткнення. Відповідно, відкривати вогонь доводиться і українським бійцям. Обмін заручниками у форматі "всіх на всіх" також не відбувається.

П'ятий і сьомий пункти, про які говорить Климпуш-Цинцадзе, передбачає ухвалення закону про амністію сепаратистів і забезпечення доступу до гуманітарної допомоги на підставі міжнародних механізмів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram