ГоловнаСуспільствоВійна

Через конфлікт на Донбасі безслідно зникли 1200 українців

Допомогу в пошуку та ідентифікації зниклих безвісти запропонував Червоний Хрест

Через конфлікт на Донбасі безслідно зникли 1200 українців
Фото: Макс Левин

Нині майже 1200 українців значаться як зниклі безвісти у зв'язку зі збройним конфліктом на сході України.

Про це повідомила народний депутат Ірина Геращенко у Facebook, розповідаючи про роботу гуманітарної підгрупи на переговорах у Мінську з врегулювання ситуації на сході.

Вона також уточнила, що представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста пропонують свою експертну допомогу в пошуку та ідентифікації цих зниклих безвісти.

"Україна від самого початку виступала за допуск Червоного Хреста до цієї роботи, і добре, що ця позиція знайшла підтримку, бо пошук зниклих і шанобливе ставлення до загиблих - це питання, яке потребує особливої уваги та делікатності", - уточнила вона.

"Українська сторона також запропонувала, щоб МКЧХ промоніторив ситуацію із затриманими та умовами їх утримання, в т. ч. у РФ", - додала депутат.

"Ми ще раз підкреслили про незаконне утримання - вже рік у російській в'язниці - нашої колеги Надії Савченко. І це питання буде порушуватися на тристоронній контактній групі. Також ми поставили питання порушень міжнародного права з боку РФ з їх незаконними гуманітарними конвоями. Тим часом "Васька слушает, да ест" - а РФ готує до кінця тижня черговий 31 "конвой". Ми чекаємо реакції світу на це", - пише Геращенко.

Вона також уточнила, що тристоронній групі було передано "весь фактаж порушень прав 11 українців, яких утримують у російських в'язницях як полонених, і про 30 (а це 3500 вантажівок) "конвоїв".

Нагадаємо, 23 червня в Мінську відбулося засідання тристоронньої контактної групи щодо ситуації на Донбасі. Зустріч тривала майже три години. Переговорам контактної групи передували засідання трьох підгруп - з економічних, гуманітарних та політичних питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram