ГоловнаСуспільствоВійна

ООН побоюється спалаху інфекційних захворювань на Донбасі

1,3 мільйона жителів сходу України зіткнулися з нестачею питної води

ООН побоюється спалаху інфекційних захворювань на Донбасі

Майже 1,3 мільйона жителів на сході України зіткнулися з нестачею чистої питної води, повідомляють у Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ). Причиною такої ситуації стало пошкодження систем водопостачання унаслідок конфлікту.

"Вода - одна з найгостріших потреб дітей та дорослих на сході України. За нашими оцінками, близько 1,3 мільйона осіб мають обмежений доступ до безпечної питної води у постраждалих від конфлікту районах Донецької та Луганської областей", - цитують на сайті ООН слова представника ЮНІСЕФ в Україні Джованни Барберіс.

Із серйозними проблемами з доступом до води зіткнулися понад 470 тисяч осіб, у тому числі 118 тисяч дітей, які проживають на непідконтрольних Україні територіях Луганської області. Багато сімей змушені покладатися на доставку води гуманітарними організаціями або їхати по воду у найближчі села.

Повідомляється також, що в Маріуполі (населення 500 тисяч осіб) припинилися поставки води через водоканал "Сіверський Донець – Донбас", який серйозно постраждав унаслідок обстрілів. Жителі міста тепер користуються водою з водосховища, яке швидко спустошується.

В ЮНІСЕФ побоюються спалаху інфекційних захворювань, пов'язаних зі споживанням нечистої води.

У Дитячому фонді ООН зазначили, що конфлікт на сході України досі чинить негативний вплив на життя дітей. З березня 2014 року унаслідок конфлікту, принаймні, 68 дітей були вбиті і 182 дитини отримали поранення. Майже 1,4 мільйона осіб, у тому числі 174 тисячі дітей, стали внутрішньо переміщеними особами в Україні. Близько п'яти мільйонів осіб, у тому числі 1,7 мільйона дітей, в тій чи іншій мірі постраждали від конфлікту на сході України.

ЮНІСЕФ звернувся до донорів із закликом виділити 55,8 млн доларів США для надання допомоги дітям та сім'ям на сході України. Наразі дефіцит фінансування становить 81 відсоток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram