ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ передала в західні ЗМІ інформацію про виготовлення бойовиками "брудної бомби"

У "ДНР" нібито почали витягати ядерні відходи з могильника в Донецьку

СБУ передала в західні ЗМІ інформацію про виготовлення бойовиками "брудної бомби"
Загрузочный люк донецкого могильника
Фото: pauluskp.livejournal.com

Служба безпеки Украни має в розпорядженні дані про те, що бойовики "ДНР" почали витягати радіоактивні промислові відходи з могильника в Донецьку, повідомили відразу два авторитетні видання американський Newsweek і британська Times.

Вони пишуть, що бойовики нібито отримують консультативну допомогу від російських фахівців у галузі ядерної зброї для подальшого використання цих відходів у виробництві "брудної бомби". Цю інформацію видання отримали від самої СБУ на початку липня.

Передана папка містить три російськомовні документи, які, як стверджує СБУ, вона отримала разом із сотнями інших зі зламаного облікового запису електронної пошти бойовиків. Один з них наказує бойовикам з батальйону "Схід" забезпечити охорону російським ученим, інші - це доручення забезпечити автомобілі для перевезення ядерних відходів та евакуацію громадян, які проживають за дві милі від могильника.

При цьому спецслужби західних країни не підтверджують інформацію СБУ. Російська сторона наразі ніяк не коментувала ці публікації в ЗМІ.

В ОБСЄ, що здійснює моніторинг конфлікту на сході України, заявили, що організації відомо про існування такого досьє у Києва. На думку кореспондентів, це питання могло порушуватися на переговорах контактної групи в Мінську, що пройшли в липні.

"Брудна бомба" - це один з варіантів радіологічної зброї, вона складається контейнера з радіоактивним ізотопом заряду вибухової речовини. При підриві заряду контейнер з ізотопами руйнується і за рахунок ударної хвилі радіоактивна речовина розпорошується на досить великій площі.

На території України між 1960 і 1990 роками були створені кілька могильників радіоактивних відходів, які з 1991 року перейшли Україні без необхідної інформації про характер і властивості цих відходів. Два могильника знаходяться в окупованому Криму, один - біля Делятина в Івано-Франківській області, один - біля Цибулевого на Кіровоградщині, ще один - в районі селища Вакуленчук у Житомирській області. Також сховище радіоактивних відходів є на території Донецького казенного заводу хімвиробів, який знаходиться під контролем бойовиків.

Радіоактивні відходи з невстановленим рівнем активності поховані в приповерхневих сховищах. Деякі з цих джерел мають значну активність на рівні десятків, а можливо, і сотень Кюрі. Точні обсяги радіоактивних відходів, а також інженерна конструкція відсіків для поховання невідомі.

Донецьке сховище радіоактивних відходів представляє з себе бетонний льох 20 метрів в довжину, 10 метрів завширшки і 3 метрів у глибину. Обсяг сховища - 600 кубометрів, але заповнений він приблизно на дві третини. У 150 контейнерах знаходиться близько 400 кубометрів твердих радіоактивних відходів, проте багато предметів в останні роки роботи сховища скидалися хаотично через відкритий люк, писала перед Євро-2012 "Комсомольська правда".

16 червня біля Донецького казенного заводу хімічних виробів стався вибух, після чого з'явилися чутки про виток радіації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram