ГоловнаСуспільствоВійна

Генштаб виклав аналіз війни на Донбасі в серпні-вересні 2014 року

Військові вирішили дати відповідь на запит суспільства про Іловайськ

Генштаб виклав аналіз війни на Донбасі в серпні-вересні 2014 року
Иловайск, батальон "Донбасс"
Фото: Макс Левин

Генеральний штаб Збройних Сил України оприлюднив 24-сторінковий документ під назвою "Аналіз ведення АТО та наслідків вторгнення РФ в Україну в серпні-вересні 2014 року".

Документ, як наголошено, підготував Генштаб спільно із Центральним науково-дослідним інститутом ЗСУ "для того, щоб дати відповідь на справедливий запит українського народу - правдиву інформацію про перемоги і поразки України в серпні-вересні 2014 року, а також про їхні передумови та наслідки" .

Як нагадують в аналізі, на початку серпня 2014 року Україна вже близько двох місяців проводила активну фазу антитерористичної операції із силового звільнення територій Донецької та Луганської областей. Під контролем сил АТО виявилося близько 60% територій двох областей. Донецьк і Луганськ були заблоковані з півночі, заходу і півдня. Лише зі східного напрямку, насамперед із території Російської Федерації, бойовики могли отримувати озброєння і підкріплення.

Задум керівництва АТО в серпні полягав у тому, щоб відновити контроль над державним кордоном з Російською Федерацією; розділити територію бойовиків на кілька частин; оточити найбільші угруповання бойовиків.

Однак у ніч на 25 серпня 2014 року Росія ввела на територію України вісім батальйонних тактичних груп Збройних сил РФ загальною чисельністю понад 4 тисячі людей.

Кількісна перевага перейшла до супротивника. Виникла загроза оточення українських військ на південь від Луганська. Було оточене українська угруповання чисельністю 1200 бійців під Іловайськом. Виникла загроза оточення Маріуполя.

Керівництво штабу АТО вирішило відвести окремі підрозділи сил АТО на північ від Луганська і посилити оборону Бахмутської траси (автодорога Р-66 на ділянці Луганськ - Лисичанськ).

"Для деблокування Іловайська було підготовлено резерв зі складу 79-ї і 95-ї аеромобільних бригад ЗСУ чисельністю до 2 тисяч осіб. Операція планувалася на 1-2 вересня 2014 року. Але в результаті потужного вогневого впливу з боку противника на добровольчі підрозділи під Іловайськом на тактичному рівні було прийнято рішення про виведення українських підрозділів раніше від запланованого терміну під гарантії російських військових - 29 серпня 2015 року. ЗС РФ порушили досягнуті домовленості і фактично здійснили розстріл українських підрозділів, які виходили встановленими коридорами", - сказано в документі.

Протягом 2-5 вересня 2014 року резерв, який готувався для деблокування Іловайська, здійснив рейдові дії в районі населених пунктів Комсомольське - Тельманове - Новоазовськ - Староласпа, щоб зупинити подальший наступ противника на Маріуполь.

Активні бойові дії тривали до 5 вересня 2014 року включно. Тоді ж відбулися переговори на рівні керівництва держав, які завершилися оголошенням режиму припинення вогню і встановленням лінії розмежування сторін для пошуку дипломатичного рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram