ГоловнаСуспільствоВійна

Матроса, героя статті LB.ua, переведено на посаду інструктора неіснуючого полігону

Руляк не приймає фіктивну посаду, за це йому погрожують кримінальною справою.

Матроса, героя статті LB.ua, переведено на посаду інструктора неіснуючого полігону
Игорь Руляк со спины (Архивное фото)
Фото: Юлия Сущенко

Матроса Ігоря Руляка переведено на посаду інструктора полігону, якого немає, після низки публікацій, у яких він відкрито розповів про корупцію та кумівство у ВМСУ. Про це Руляк повідомив LB.ua телефоном.

У ВЧ А3163 в Миколаєві матрос мав обійняти посаду "інструктора полігону боротьби за живучість". Як йому пояснили, посадові обов'язки передбачали заняття з рядовим складом на спеціальному полігоні, на якому мав бути макет корабля - відпрацьовувати навички боротьби за виживання у разі пожежі, шторму або інших надзвичайних подій у відкритому морі. Однак по приїзді в частину він дізнався від командира, що посада є на папері, але полігону такого в ВЧ А3163 немає.

"Це спеціальність, що вимагає професійних навичок. Є закон, за яким людей переводять на такі посади у зв'язку з набутим досвідом. А мене перевели - я нічого про це не знаю. Навіть якби цей полігон був: як вчити людей - ніхто мені не розповів. Але фізично цього полігону не існує. Що я скажу платникам податків?", - наголосив Руляк на абсурдності ситуації.

Більше того, сім'ї військовослужбовця (у нього дружина і двоє дітей) не надали службової квартири на новому місці, хоча цього вимагає закон.

Формально підстав для переведення матроса ВМСУ не було. Будучи юристом за освітою, він (відповідно до законодавства) міг отримати переведення в частину, де потрібні юристи, щоб працювати за фахом. Але його перевели на посаду, про яку не мав уявлення. Матрос впевнений, що переведення пов'язане з інформацією, яку він поширює через свій фейсбук та ЗМІ.

Руляк - севастополець, він торік переселився з родиною з анексованого Криму до Одеси, брав участь у АТО як доброволець, потім оформився на службу в ВМСУ. Паралельно займався волонтерською діяльністю. У своїх постах на фейсбуці неодноразово описував випадки крадіжок, корупції та кумівства серед офіцерів флоту. Після переведення Руляка проекти допомоги армії і флоту, якими він займався, виявилися замороженими, у нього ніхто не прийняв справи.

У Миколаєві Руляк відмовився оформлятися на фіктивну службу, після чого керівництво ВЧ звернулося до прокуратури зі скаргою на те, що він відмовляється приймати посаду, яка існує тільки на папері. Герою LB.ua погрожують кримінальною справою. Йому закидають непокору і відкриту відмову виконувати наказ.

Тим часом Ігор повідомив, що вже почав займатися волонтерством у новій частині.

"Залучив людей - нам привезли холодильник, тому що військові в частині навіть їсти не можуть готувати", - розповів матрос.

LB.ua надіслав запити в ВЧ А3163 і в штаб ВМСУ щодо законності переведення військовослужбовця.

Нагадаємо, Руляку вже погрожували в'язницею за непокору наказу про переведення, після чого він вирушив у Миколаїв відповідно до наказу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram