ГоловнаСуспільствоВійна

Росія завершує бойове злагодження військ на Донбасі, - заступник глави АП

Силовики розкрили свіжі дані про кількість військ і озброєння у "ДНР" і "ЛНР"

На окупованій території Донецької та Луганської областей перебуває 33,4 тисячі окупаційних військ, а також 9,1 тисячі безпосередньо російських військ, які до кінця вересня завершать бойове злагодження. Крім того, на кордоні з Україною Росія тримає угрупування в 50,5 тисячі чоловік.

Про це на брифінгу в Адміністрації президента розповіли голова СБУ Василь Грицак і заступник глави АП Андрій Таранов, підтвердивши вчорашню заяву секретаря РНБО Олександра Турчинова про те, що на території Донбасу сформовано два армійські корпуси.

"На сьогодні російські війська сановлять кістяк. Я впевнено хочу сказати, що ДНР і ЛНР тримаються на російських багнетах. Своїм керівництвом вони дійшли включно до батальйонної, ротної тактичної групи. Як правило, керівник підрозділу - це громадянин України, де-факто - очолює підрозділ кадровий військовий російської армії. Тобто вони ховаються за спинами українців, але фактично очолюють підрозділи в першому і другому армійському корпусах. Якщо забрати росіян з території України, то повірте, ми б дуже швидко навели порядок, і на Донбас прийшов би мир", - заявив Грицак.

Крім того, що вони керують підрозділами, кадрових російських військових засилають на територію України у складі диверсійно-розвідувальних груп.

На запитання про те, чи очікується наступ російських військ, що сформували корпуси, Таранов відповів ухильно. "Ми не говоримо про наступ, ми говоримо про завершення навчань. Є різні рівні навчань, коли ротні групи завершують навчання на початку вересня, батальйонні - в середині вересня, а бригадний рівень планується у них до проведення в кінці вересня. Тобто ми фіксуємо завершення злагодження підрозділів відповідних ланок. Ми не говоримо про наступ", - сказав Таранов.

За даними РНБО, керівництво та забезпечення 1-го і 2-го армійських корпусів здійснюється спеціально створеним 12 командуванням резерву Південного округу ЗС РФ (штаб розташований в м. Новочеркаськ Ростовської області РФ). Основні командні та штабні посади в цих армійських корпусах займають кадрові російські офіцери.

Командування всім угрупованням окупаційних російських військ здійснює генерал-полковник Сердюков Андрій Миколайович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram