ГоловнаСуспільствоВійна

ООН вимагає усунути перепони для гумдопомоги жителям Донбасу

Організація нарікає на бюрократичні зволікання.

ООН вимагає усунути перепони для гумдопомоги жителям Донбасу
Фото: Мария Лебедева

Міжнародні організації стикаються із серйозними проблемами, коли надають допомогу постраждалим жителям Донбасу, повідомляє Управління ООН з координації гуманітарних питань.

Експерти ООН повідомляють, що доступ до нужденних осіб обмежено через відсутність безпеки, бюрократичні перепони, а також матеріально-технічні проблеми.

За їхніми даними, у вкрай скрутному становищі перебуває близько двох мільйонів осіб у районах, розташованих уздовж лінії зіткнення з обох сторін.

"Представники гуманітарної спільноти неодноразово намагалися домовитися з усіма сторонами конфлікту, щоб вони забезпечили вільний і безперешкодний доступ до тих, хто потребує допомоги, у тому числі пом'якшили бюрократичні процедури", - йдеться в заяві. Її автори нагадують про наближення зими і підкреслюють, що вирішити всі ці питання необхідно найближчим часом. Експерти побоюються, що час уже втрачено і через наявні обмеження тисячі потерпілих можуть залишитися без життєво необхідної допомоги.

В Управлінні попереджають, що через бойові дії приблизно 1,3 мільйона людей на сході України ризикують позбутися доступу до безпечної питної води.

В ООН також серйозно стурбовані становищем внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні їх налічують 1,4 млн осіб. Близько 60% усіх зареєстрованих внутрішніх біженців - люди похилого віку. 13% - діти. Усі вони потребують термінової допомоги.

"При цьому донори не поспішають виділяти кошти для надання допомоги українцям, які постраждали в результаті конфлікту. На кінець серпня донори надали або пообіцяли надати на проекти в Україні 114 млн доларів США, а це лише 37% від

запитаних на ці цілі 317 млн доларів США", - додали в ООН.

Нагадаємо, в червні прем'єр Арсеній Яценюк на зустрічі з міжнародними гуманітарними організаціями пообіцяв, що для гуманітарних вантажів на Донбас установлять

режим "зеленого коридору".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram