ГоловнаСуспільствоВійна

Зустріч "нормандської четвірки" не зняла розбіжностей з ключових питань

Переговори наблизили угоду про відведення озброєння

Зустріч "нормандської четвірки" не зняла розбіжностей з ключових питань
Фото: EPA/UPG

У суботу в Берліні пройшли переговори глав МЗС країн "нормандської четвірки" - Павла Клімкіна (Україна), Сергія Лаврова (Росія), Франка-Вальтера Штайнмаєра (Німеччина) і Лорана Фабіуса (Франція).

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", всі учасники зустрічі погодилися з тим, що необхідно якомога швидше укласти і реалізувати домовленість про відведення від лінії зіткнення легкого і важкого озброєння. "Йде велика дискусія про те, як стабілізувати режим припинення вогню. Всі сторони погодилися, що угода щодо відведення легкого озброєння і танків має бути укладена і виконана якомога раніше", - цитує видання джерела в одній із західних цивілізацій.

Водночас Павло Клімкін повідомив, що, як і раніше, критичним питанням залишається контроль над кордоном і повернення заручників. За його словами, Росія не сприйняла ідеї створення робочої групи з питань кордону. "Російська сторона і підтримувані нею Донецьк і Луганськ цю ідею відкидають", - цитує міністра "Укрінформ".

Він також додав, що до призначеної на 2 жовтня зустрічі лідерів "четвірки" можливі ще одні переговори на рівні глав МЗС. "Не виключено, що нам, міністрам, доведеться зустрітися ще раз", - сказав Клімкін.

За його словами, зустріч може відбутися в Нью-Йорку на Генеральній Асамблеї ООН. "Те, що ми зараз обговорили, дало нам кілька технічних кроків, але я змушений констатувати розбіжності в усіх ключових питаннях, однак робота, звичайно, повинна тривати. Зустрічі заради зустрічей нікому не потрібні, це не крок вперед", - сказав він.

Водночас міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що зустріч була однією з найменш конфронтаційних і однією з найпродуктивніших. Проте він також зазначив, що консультації вкотре показали, "як знову і знову ставиться під загрозу будь-який прогрес, навіть зараз".

"Домовленості між Києвом і Москвою за посередництва ОБСЄ близькі до завершення", - сказав Штайнмаєр, кажучи про режим припинення вогню. Міністри закликали робочу групу з безпеки тристоронньої Контактної групи якнайшвидше завершити і реалізувати домовленість про відведення легкого озброєння і танків.

Сергій Лавров зі свого боку зазначив, що проект угоди про відведення озброєння калібру до 100 міліметрів фактично готовий. "Ми заслухали керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, який підтвердив, що проект угоди на 90% готовий", - сказав він. За словами глави російської дипломатії, "залишається доузгодити деякі деталі, але, як завжди, в цих деталях диявол".

Нагадаємо, з пропозицією провести в Парижі зустріч "нормандської четвірки" на вищому рівні щодо врегулювання на Донбасі виступив 7 вересня французький президент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram