ГоловнаСуспільствоВійна

Військові заявляють про безперервні обстріли в районі ДАП, є загиблий і 3 поранених (оновлено)

У штабі АТО не володіють інформацією про те, що сепаратисти стріляють по українських позиціях з важкого озброєння.

Військові заявляють про безперервні обстріли в районі ДАП, є загиблий і 3 поранених (оновлено)
Архивное фото
Фото: Латгалец

У селищах Опитне і Водяне (район Донецького аеропорту) не припиняються обстріли позицій українських військовослужбовців з важкого озброєння - про це LB.ua стало відомо від розвідників в зоні АТО.

"У нас за 4 дні - троє поранених. Тривають нахабні обстріли. Сепаратисти стріляють і вдень, і вночі. Снайпери працюють - сьогодні тільки був 300-й від снайпера", - повідомив на умовах анонімності один з офіцерів. Він уточнив, що обстріли ведуться з СПГ-9 (протитанковий гранатомет), і з мінометів 82-го калібру.

За словами співрозмовника LB.ua, на відстані у 500 м від позицій, в будівлі нового терміналу перебуває комісія з двох генералів - українського і російського, але на повідомлення про обстріл вони не реагують: кажуть, що нічого не чули.

"ЗПГ - заборонену зброю, як і міномети. Але їм (сепаратистам - LB.ua) дали ж 41 день на відведення озброєння, це наші за 4 дні відвели. Cтріляти у відповідь нам категорично забороняють. ВСП приїжджає, прокуратура - карають бойових командирів, вимагають здачі зброї, кримінальні справи порушують за порушення Мінських угод", - сказав військовий.

"До цього сепари намагалися з ДРГ заходити, наших брати. Хлопці відбивали ці ДРГ, але потім отримували догани від керівництва", - додав він.

Українські військові не можуть відповідати на обстріли противника, який порушує умови Мінських домовленостей, хоча в результаті підрозділи ЗСУ терплять втрати у вигляді поранених.

"Так відбувається по всій зоні АТО. До Харкова в госпіталь за ці вихідні надійшло 30 бійців 300-х. Раніше поранених возили до Дніпропетровська. Але у Дніпрі почали хвилю обурення піднімати: мовляв, що це за перемир'я таке, мінно-вибухові травми, кульові поранення - а в медкарту пишуть «недбале поводження зі зброєю»", - зазначив офіцер.

За його словами, підрозділи в районі ДАП очікують дозволу від Генштабу відкривати у відповідь вогонь.

ОНОВЛЕННЯ. Інший співрозмовник LB.ua, бойовий командир на передовій, повідомив, що "більше не має наміру стримувати своїх хлопців", навіть якщо за цим рішенням послідує його арешт:

"У наших сусідів у 93-й бригаді, на шахті перед Авдіївкою сьогодні один "200-й", два "300-х", шахту розбомбили з АГС. Плюс наш боєць поранений, тільки за добу. Скільки це можна терпіти?"

Разом з тим, спікер Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко в коментарі LB.ua сказав, що у нього немає інформації про обстріли з боку сепаратистів з важкого озброєння.

"У нас такої інформації немає, ми її не отримували. Один був обстріл за минулу добу - ми сьогодні про нього сказали, між Березовим і Новотроїцьким (Донецька область). За цю добу наразі інформацію не отримували", - зазначив спікер АТО. За його даними, ЗСУ за минулі вихідні не зазнали втрат убитими і пораненими, а у Харківський госпіталь потрапляють бійці, переведені з інших медустанов.

"Ті хлопці, які отримали поранення раніше - їх швиденько привозили в місцеві лікарні. А коли їхній стан стабілізується, і вони стануть транспортабельними, їх направлять до Харкова", - сказав Лисенко.

Прес-центр АТО з посиланням на військовослужбовців повідомляє лише про використання бойовиками стрілецької зброї:

"Останнім часом бойовики здійснюють збройні провокації з використанням стрілецької зброї, оснащеної глушниками. Диверсійно-розвідувальні групи противника намагаються підходити впритул до позицій сил АТО і вести вогонь убік українських воїнів з так званої «сірої зони». Також відзначалися випадки використання з боку бойовиків військової техніки для провокування бійців АТО в цьому районі", - йдеться в сьогоднішньому звіті прес-центру.

Допомогу розвідникам у зоні бойових дій можна переказувати на картку ПриватБанку 5168 7572 6034 4256, (Новикова Валерія). По можливості, під час переказу коштів вказувати: на розвідку.

Як повідомлялося, героя статті LB.ua, військовослужбовця з позивним "Санчес" суд у Вінниці засудив до тюремного ув'язнення на 5 років за бійку з мажором, що сталася 7 років тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram