ГоловнаСуспільствоВійна

Військові підрахували випадки порушення перемир'я і погрожують повернути озброєння на позиції

Ескалація почалася відразу ж після початку відведення озброєнь

Військові підрахували випадки порушення перемир'я і погрожують повернути озброєння на позиції
Фото: Макс Требухов

За період з 18 жовтня до 6 листопада зафіксовано 26 порушень режиму припинення вогню і 361 провокаційний обстріл бойовиками позицій ВСУ і "сірої зони" з метою викликати вогонь у відповідь.

Про це йдеться у заяві керівника української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню на лінії розмежування сторін генерала-майора Бориса Кременецького, оприлюдненому в ніч проти неділі.

Він нагадує, що ситуація уздовж лінії розмежування сторін різко погіршилася з 18 жовтня, коли почалося відведення озброєнь у Донецькій області.

Україна розцінює провокаційні дії бойовиків "як цілеспрямовані кроки по дестабілізації обстановки і небажання ватажків НЗФ (незаконних збройних формувань, - ред.) і їхніх спонсорів виконувати взяті зобов'язання щодо припинення вогню і зниження напруження уздовж лінії зіткнення. Як наслідок, це може призвести до зриву процесу відведення озброєнь і подальшої ескалації конфлікту", - сказано в заяві.

На думку української сторони СЦКК, об'єктивній оцінці ситуації має сприяти розширення місії ОБСЄ, встановлення камер спостереження в районі донецького аеропорту і Широкиного, і активне використання безпілотників.

Нагадаємо, вчора ввечері в зоні АТО російсько-терористичні найманці продовжили ескалацію конфлікту. На артемівському напрямку з автоматичних і протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і снайперських гвинтівок вони чотири рази обстріляли Зайцеве. Біля Донецька з гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї п'ять разів було обстріляно Опитне, тричі - Красногорівка, двічі - Авдіївка, а також Піски і Новгородське. На маріупольському напрямку найманці вели прицільний вогонь з гранатометів, кулеметів і стрілецької зброї по Гранітному.

Зазнали обстрілів не тільки позиції військових, але і мирний населений пункт. Близько 21:00 бойовики з 82 мм міномета обстріляли Новоселівку Другу.

У суботу сили АТО закінчили відведення озброєнь калібром менше за 100 мм, відвівши міномети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram