ГоловнаСуспільствоВійна

Тристороння контактна група вимагає припинити обстріли

Переговірники досягли угоди про обмін даними щодо розмінування.

Тристороння контактна група вимагає припинити обстріли
Фото: un.org

Тристороння контактна група за підсумками сьогоднішнього засідання вимагає негайного припинення вогню на Донбасі. Про це пише "Белта" з посиланням на заяву представника ОБСЄ Мартіна Сайдіка.

"У зв'язку з погіршенням ситуації в сфері безпеки на лінії зіткнення останнім часом, у тому числі серйозними порушеннями режиму припинення вогню, тристороння контактна група звертається з настійним закликом негайно припинити всі дії, несумісні з укладеними угодами і зусиллями щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках мінського процесу", - сказано у зверненні контактної групи, яке зачитав Мартін Сайдік.

Також наголошується, що загострення в зоні конфлікту знову призводить до людських жертв. Це є серйозною перешкодою для повернення біженців і внутрішньо переміщених осіб, для надання гуманітарної допомоги та відновлення інфраструктури. "Слід уникнути відновлення збройного протистояння і внаслідок цього - можливого зриву реалізації мінських домовленостей. Тристороння контактна група вимагає негайних дій для нормалізації ситуації в зоні конфлікту і неухильного дотримання всіх мінських домовленостей", - сказано у зверненні.

На засіданні групи було досягнуто домовленості про обмін до кінця місяця даними щодо розмінування об'єктів.

Сайдік пояснив, що підгрупа з безпеки обговорювала сьогодні випадки порушення режиму припинення вогню, а потім сконцентрувалася на темі розмінування. "Ви знаєте, що ми вже багато говорили про цю тему. Я дуже радий, що саме зараз робоча група з безпеки справді займається цим питанням... До кінця листопада сторони повинні обмінятися усіма даними в цьому напрямку", - сказав спецпредставник ОБСЄ.

Наступну зустріч контактної групи щодо України в Мінську заплановано 24 листопада.

Нагадаємо, що 29 вересня в Мінську було підписано угоду про відведення озброєнь від лінії зіткнення. Однак коли цей процес почав підходити до кінця, на Донбасі раптом активізувалися бойові дії. Незважаючи на це, до 9 листопада Україна завершила процес відведення. Чи зробили це в "ДНР" і "ЛНР", спостерігачам дізнатися не дозволили.

Протягом останніх днів бойовики почали застосовувати "Гради" проти українських позицій.

У зв'язку з активізацією бойових дій українські військові почали говорити про готовність повернути на передову гармати і міномети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram