ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ не отримала від жодної зі сторін списків відведеного озброєння

Місія відправила запит про такі списки ще 16 жовтня, але відповіді не отримала.

ОБСЄ не отримала від жодної зі сторін списків відведеного озброєння
Фото: rbc.ua

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявляє, що не отримала від жодної зі сторін інвентаризаційних списків відведеного озброєння на Донбасі.

Про це йдеться у звіті місії за 24 листопада, опублікованому сьогодні.

Зокрема сказано, що спостерігачі ОБСЄ продовжують проводити моніторинг відведення та переміщення важкого озброєння.

У зв'язку з цим наголошується, що "ні члени ДНР, ні члени ЛНР ще не надали інвентаризаційні списки відведених важких озброєнь або інформацію про місцезнаходження певних місць для постійного зберігання таких озброєнь відповідно до запиту місії від 16 жовтня".

Місія ОБСЄ стверджує, що "українське військове керівництво також таку інформацію ще не надало".

Спостерігачі зазначають, що, незважаючи на це, вони ще раз відвідали місця, які "перебувають за межами відповідних ліній відведення і відомі спостерігачам як місця розміщення відведених важких озброєнь, хоча вони і не відповідають чітким критеріям, зазначеним у повідомленні від 16 жовтня".

Представники наглядової місії заявляють, що, відвідавши місця зберігання відведеного озброєння Збройних сил України, вони побачили 15 самохідних гаубиць, з яких було сім 152-мм гаубиць 2С3 "Акація" і вісім 122-мм 2С1 "Гвоздика".

Також місія бачила п`ятнадцять 100-мм протитанкових гармат МТ12 "Рапіра", дванадцять 122-мм ракетних систем залпового вогню БМ21 "Град", 26 120-мм мінометів 2Б11, три 82-мм міномети БМ38 і 21 гаубицю на буксирі (трьох 122- мм гаубиці Д30 і 18152 мм гаубиці 2А65).

В інших місцях на Донбасі за межами ліній, які пов'язані з відведенням озброєння, інструктори ОБСЄ спостерігали наявність забороненого згідно з додатком про відведення військової техніки калібром до 100 мм озброєння. Зокрема, в контрольованому бойовиками ЛНР селі Круглик на військовому полігоні побачили 20 основних бойових танків Т64.

Нагадаємо, 22 листопада Генеральний штаб заявив про виконання своїх зобов'язань щодо відведення танків і озброєння калібром до 100 мм у Луганській та Донецькій областях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram