ГоловнаСуспільствоВійна

"Кіборга" Рахмана звільнили з 18-ї спроби

Українського військового обміняли на майора Старкова.

"Кіборга" Рахмана звільнили з 18-ї спроби
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко розповів, що майора Андрія Гречанова (Рахман) вдалося звільнити тільки з 18-ї спроби за допомогою президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель.

Як повідомляє прес-служба президента, сьогодні о пів на третю ранку Порошенко зустрівся з Гречановим і привітав його зі звільненням.

Голова держави зазначив, що під час зустрічі в нормандському форматі він звернувся до Меркель і Олланда з проханням натиснути на президента РФ Володимира Путіна, щоб звільнити кіборга.

Президент також зателефонував дружині і матері Рахмана і подякував за такого чоловіка і сина. "Хочу Вам подякувати за те, що Ви виховуєте таких синів - справжніх героїв України, які роблять все для того, щоб територія України була звільнена, і які є прикладом, як треба любити Україну і воювати. За таких, як Андрій, ми боремося до останнього. У нас було 18 спроб його звільнити. І сьогодні - світлий день, коли він повернувся додому", - сказав Петро Порошенко в розмові з мамою кіборга.

При цьому Порошенко підтвердив, що для звільнення Рахмана він помилував російського майора Володимира Старкова, який випадково попався українським військовим, заїхавши на пропускний пункт "Березове" в Донецькій області на вантажівці зі зброєю. Він додав, що вчора в Парижі спілкувався з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, і вони, зокрема, обговорили питання звільнення кіборга. "Він навів мені такий приклад, коли за капрала ізраїльської армії вони віддали тисячі терористів. І вважають, що зробили правильно", - сказав президент.

Нагадаємо, Андрій Гречанов - майор Збройних Сил України, начальник відділення розвідки 81-ї десантно-штурмової бригади. Він брав участь у захисті Донецького аеропорту, звідки вийшов одним з останніх із численними пораненнями. У грудні 2014 року "Рахмана" нагородили орденом Богдана Хмельницького III ступеня. Гречанова взяли в полон бойовики 30 липня 2015 року.

Кадровий офіцер ЗС РФ майор Володимир Старков, 1978 року народження, уродженець Хабаровського краю, був заарештований 25 липня. Вантажівку зі зброєю, в якій він перебував, затримали на пропускному пункті "Березове" в Донецькій області. Він прямував з Донецька в Ясне, яке контролювали сепаратисти, але заблукав і потрапив у полон до українських військових.

Старков одразу почав давати публічні свідчення, заявивши, що на момент затримання проходив службу в збройних силах РФ, нібито в Новочеркаську, але насправді в Донецьку. 2014 року його перевели в Ростовську область, а в березні оголосили, що він буде служити на Донбасі. До його обов'язків належав облік озброєнь. Під час арешту в нього вилучили підроблене посвідчення і боєприпаси, призначені бойовикам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram