ГоловнаСуспільствоВійна

"Голова" Криму оголосив "режим воєнного часу" на півострові

У Судаку не вистачає води, тому свердловини відбиратимуть примусово

"Голова" Криму оголосив "режим воєнного часу" на півострові
Фото: EPA/UPG

"Голова" Криму Сергій Аксьонов оголосив у республіці режим воєнного часу і зажадав примусово передати адміністрації Судака свердловини, які належать 5 місцевим підприємствам. Про це інформує агентство FlashCrimea.

"У режимі НС (приймаємо) протокольне рішення, яке зобов'язує передати свердловини з метою забезпечення населення питною водою, - сказав Аксьонов на засіданні міжвідомчого штабу з ліквідації НС. - Стосовно тих, хто перешкоджає, згідно з режимом воєнного часу, порушуємо кримінальні справи про заподіяння шкоди Республіці Крим, тут же вводити тимчасову адміністрацію і свердловини все одно передавати (муніципалітетам). Якщо рішення штабу з НС не буде виконано, прошу органи внутрішніх справ виставити охорону біля цих свердловин і проводити примусову передачу (свердловин)".

Як повідомляють, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді, яка надходить із Дніпра Північно-Кримським каналом, ця вода використовувалася для поливу сільгоспугідь. Після анексії Криму Росією подача води каналом на півострів була повністю припинена. Частково проблему водопостачання Криму вдалося вирішити після перекидання води з кримської річки Біюк-Карасу в Північно-Кримський канал, а також бурінням нових свердловин.

Нагадаємо, Радбез ООН закликав розслідувати зрив енергопостачання Криму.

Анексований Росією Кримський півострів було повністю знеструмлено в ніч проти 22 листопада в результаті підриву опор чотирьох ЛЕП, що йдуть з України. Енергосистема регіону працювала в ізольованому режимі, для економії застосовували віялові відключення. На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації.

Увечері 2 грудня півострів почав отримувати першу електроенергію енергомостом із території Росії. 8 грудня Україна частково відновила постачання електроенергії до Криму однією з ЛЕП.

Як заявив сьогодні лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, продовження контракту на постачання електроенергії з України на півострів, який збігає 31 грудня, можливе, тільки якщо Крим назвуть не "Кримським федеральним округом", а Автономною республікою Крим і тимчасово окупованою РФ територією України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram