ГоловнаСуспільствоВійна

Оприлюднено підсумки чергової зустрічі щодо Донбасу в Мінську

Практичним результатом стала домовленість про розмінування 12 ділянок.

Оприлюднено підсумки чергової зустрічі щодо Донбасу в Мінську

Прес-секретар Леоніда Кучми (уповноважений від України на переговорах у Мінську) Дарка Оліфер виклала у своєму Фейсбуці підсумки засідання Тристоронньої робочої групи у вівторок.

За її словами, основне завдання, яке стоїть зараз перед гуманітарною підгрупою, - це звільнення полонених, у першу чергу тих, хто хворий і поранений. 22 грудня на засіданні Тристоронньої контактної групи буде заслухано спеціальну доповідь представників гуманітарної підгрупи з цього питання. Україна сподівається, що під час засідання в цьому питанні буде досягнуто суттєвого прогресу.

Підгрупа з безпеки у вівторок узгодила для розмінування 12 ділянок.

У політичній підгрупі поки що не вдалося досягти угоди з основних питань, зокрема про проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Основною складовою можливого консенсусу є повне припинення бойових дій. Ця ж вимога необхідна і для повноцінної роботи підгруп з економічних і гуманітарних питань. Ця ж умова є обов'язковою для проведення розмінування.

Міжнародні гуманітарні організації, як і раніше, не мають доступу до непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. Україна наполягає на тому, щоб цей доступ було надано: Міжнародний Комітет Червоного Хреста повинен отримати доступ до українських заручників, які перебувають на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста готовий узяти участь у пошуку зниклих безвісти на Донбасі. Найближчим часом експертам нададуть списки людей, яких шукають їхні рідні та близькі.

Українська сторона звертає особливу увагу на екологічну ситуацію, яка склалася внаслідок бойових дій на Донбасі. Для моніторингу цього питання можуть бути запрошені експерти спеціальної міжнародної місії.

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи відбудеться за участю офіцерів зі Спільного центру контролю і координації сторін.

Нагадаємо, термін дії Мінських угод, для переговорів щодо виконання яких було створено Тристоронню контактну групу, завершується 1 січня 2016 року. До цього часу заплановано лише одне засідання групи - 22 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram